måndag 27 februari 2012

Ta stickling från häng- och klätterväxter


När ljuset återvänder på våren kan man riktigt se hur växterna sträcker på sig och de nya blad som växer ut har en friskare och frodigare färg än de äldre som härdat ut genom vinterns mörker.

Detta är ett gott tecken på att din växt mår bra och det är då man har som störst chans att lyckas med att ta sticklingar även utan särskild växtbelysning (även om det är ännu enklare att lyckas med tillskottsljus tidigt på säsongen). Sticklingar kan man sedan ta under hela växtsäsongen fram till augusti-september, sedan börjar mörkret bli lite väl påtagligt igen för att resultatet ska bli riktigt bra utan växtbelysning.

Här kan du se hur du tar sticklingar av murgröna.
Denna teknik fungerar på de flesta klätterväxter och många hängade växter vi vanligen odlar inomhus som t.ex Vandrande jude, Hjärtan på snöre, Plättar i luften, Karlbergare, Hemtrevnad och många andra likande växter med små noder eller tillväxtpunkter på grenarna.

Steg 1 - Välj en bra gren
Leta upp en frodig och felfri gren av plantan med friska, frodiga blad.


Steg 2 - Klipp
Klipp några millimeter under ett blad eller en nod/tillväxtpunkt ca 10-15 centimeter från toppen av grenen som bör ha 2-4 blad (fler för småbladiga växter som t.ex Hjärtan på snöre och lättar i luften som kan ha dubbelt så många blad.)



Använd en vanlig sax, en kniv eller en sekatör. Ska du klippa i flera olika plantor bör du rengöra redskapet emellan eftersom eventuella sjukdomar lätt sprids i snittytor mellan växterna. Torka i så fall av skärytorna lätt med diskmedel, såpvatten eller t-sprit.



Ofta behöver man klippa av en liten bit på den del av grenen som sitter kvar på plantan eftersom det brukar bli en liten grenbit som sticker upp ovanför det blad som nu sitter högst upp på grenen. 
Den klipper man av några millimeter ovanför översta bladet. (Se det röda snittet på tecknade bilden)

Har man en lång stjälk eller stam kan man klippa fler sticklingar från samma gren. Toppen blir då inte lika fin på den nya plantan men eftersom den i praktiken redan är toppad bryter det snabbt nya skott.

Steg 3 - Rensa
Sticklingen ska nu rensas från onödigt många blad. 2-3 blad räcker för de flesta sticklingar (dubbelt så många för småbladiga växter). Om man frestas att behålla för många blad är det större risk att misslyckas eftersom sticklingen då måste ägna onödig energi åt annat än att bilda rötter. Med färre blad är det helt enkelt lättare att lyckas.
Avlägsna bladen nerifrån genom att dra bort dem försiktigt. Lämna de blad som sitter i toppen.

OBS! Ta alltid bort eventuella blommor eller blomknoppar som också stjäl onödig energi från rotbildandet.


Det är där bladen suttit som rötterna kommer att växa ut. (se pilarna på bilden)

Steg 4 - Förbered plantering
Fyll en liten kruka med såjord. Tryck inte till jorden utan låt den vara lucker. Ett bra knep är att fylla nästan ända upp till kanten och sedan slå den lätt i bordet. Då packas jorden lagom hårt.
Vattna sedan så att jorden är fuktig men inte genomvåt.


Steg 5 - Plantera
Sätt ner en eller flera sticklingar i krukan.  Mängden sticklingar begränsas av att de alla måste få egen plats och inte skuggas av sin ’granne’. I den här krukan sätter vi fem sticklingar.

När de väl fått rötter kan man dela dem till varsin kruka eller sätta dem alla tillsammans i ny jord.

Sätt de så djupt att de ställen där rötterna ska växa ut kommer ner ordentligt i jorden, men se till så att de kvarvarande bladen inte ligger emot jorden. Viss risk finns annars att de kan mögla. 

Tryck inte ihop jorden i onödan utan låt den förbli lucker.


Steg 6 - Vattna
Vattna lite grann försiktigt direkt mot jorden. Genom att vattna efter att sticklingarna stuckits ner fäster man sticklingarna mot jorden utan att det blir för kompakt. 
Det är viktigt att syret kommer åt ner i jorden för att rotningen ska gå bra och plantan inte ska ruttna.


Förvaring och skötsel
Med väldigt få undantag vill sticklingar ha hög luftfuktighet kring sig och det är allra enklast med ett miniväxthus, en plastpåse eller som här med en glaskupa. (Läs vårt tips om miniväxthus för sticklingar och fröer här)
När det blir allt för immigt inne i kupan behöver man ventilera. Öppna då upp om det finns ventiler i miniväxthuset eller ställ locket på glänt ett par timmar vid behov.


Placera sticklingen så ljust som möjligt och gärna vid en temperatur på 20 grader eller mer, men se upp för allt för stark sol som kan bränna bladen och torka upp jorden för snabbt.

Ofta behöver man bara vattna lite någon gång då och då i och med att luftfuktigheten behålls med hjälp av täckningen. Vattna bara om jorden håller på att bli torr annars finns risk att sticklingen ruttnar.


Omplantering
Det är väldigt olika hur lång tid det tar att få rötter på en stickling. Dels är det olika mellan olika sorters växter och dels är det olika beroende av hur varmt och ljust den stått. 
Även årstiden och moderplantans (den växt man tog sticklingen ifrån) kondition spelar roll, men de flesta av våra vanliga krukväxter brukar få rötter på 3-4 veckor, men det kan också dröja 6 veckor eller längre.
Det är bara att ha tålamod. Så länge sticklingen ser pigg och frisk ut är det bara att vänta.

Ibland är det inte helt enkelt att se när sticklingen har rotat sig, men ett tecken brukar vara tillväxt av nya blad. Vänta hellre några dagar extra om du är osäker innan omplantering.

När sticklingen rotats behöver den planteras i vanlig blomjord. Töm då försiktigt ut jord och stickling ur krukan den suttit i. 
Fyll en ny kruka med jord. Börja helst med en mindre kruka eftersom det är lätt hänt att växten annars får för mycket vatten om det finns mycket jord i krukan.
När den sedan vuxit till sig lite mer kan man byta till en större kruka.

Lycka till!


PS: Du vet väl att du hittar en massa bra redskap och hjälpmedel för ditt odlande på vår hemsida. Krukor, prickelpinnar, etiketter, såjord, sekatörer - allt du behöver för att lyckas.
www.wexthuset.com



2 kommentarer:

  1. Tack för det utförliga inlägget om att ta sticklingar. Ska själv försöka mig på detta fastän det redan är höst, hoppas det lyckas!

    SvaraRadera
  2. Tack för informativ text! En fråga: är det dåligt att sätta sticklingen i vatten först för rotning?

    SvaraRadera