torsdag 11 juli 2013

Nya trädgårdsprojekt

Nu har vi kommit igång på allvar i trädgården och av förra höstens och vårens 'träda' syns knappt ett spår.
Skugg/surjordsrabatten har fått en ansiktslyftning och lite ny utformning. I fonden har två nya träd planterats. En rödbladig lönn och en Skidhickory.
På väg mellan mellan parkeringen och örtagården har ett två meter högt Ginko Biloba-träd flyttat in och igår fick det sällskap av en Magnolia Seiboldi som vi var tvungna flytta trots värme och vetskapen om att magnolior inte är särskilt förtjusta i flyttar. Vi (kanske främst maken!) håller nämligen på och målar om resten av huset. Förra årets stora arbete med att måla sidan som vätter mot Mälaren med en halv miljon fönster och en massa snickarglädje följs alltså upp i år där planen är att övriga tre sidor ska målas under kommande två veckor. Själva ytan är ju mycket större, men betydligt färre fönster och inte så himla mycket vinklar och vrår som på sjösidan.
Rosbuske i skottkärra på väg mot ny planteringsplats
Målningsarbete har fått till följd att vi måst flytta en mängd växter på framsidan av huset. De var visserligen planerade för flytt, men inte just nu...

Gången mellan parkeringen och butiken är nu nästa lite större projekt där vi gör en ordentlig ansiktslyftning och det är så himla kul att se vad fint det blir. Gången har breddats och vi gör även perennrabatterna längs den mycket bredare så det får plats med fler underbara perenner, såväl höga, mellan och låga. Jorden är här väldigt tung av lera och vi har myllat ner mängder med halvkomposterade löv i jorden så den är i betydligt bättre skick än tidigare. Mittcirkeln kommer att få ny utformning och jag återkommer förhoppningsvis väldigt snart till det.


Som en fin kontrast till den  nya grågröna färgen på huset planterade vi häromdagen en virginiahägg. Den blir jättevacker och extra fin när solen lyser genom bladen på eftermiddagen. Färgen på den matchar dessutom väldigt bra den mörkröda/faluröda färgen på fönsterspröjsen.Slutligen en bild på en av våra ampelplanteringar i Plantopia. Den är riktigt maffig. I bakgrunden syns droppbevattningen Big Drippa som tillsammans med den Swellgel som är inblandad i jorden hjälper till att säkerställa att den aldrig behöver torka. Självklart behöver den inte hänga så nära och synlig - men det här är vår 'demo-plantering'.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar