tisdag 2 juli 2013

Bacon och Blåbär

Äntligen kacklas och piper det från hönsgården igen! För snart två månader sedan hade vi besök av en räv eller mård som hade ihjäl alla våra hönor och sorgen var stor.
Nu har vi satt ett rejält nät över hönsgården och förstärkt längs marken så att det är så säker det någonsin kan vara mot predatorer, och idag var det alltså dags att hämta hem våra nya sötnosar.De kommer från Skillebyholm där de föder upp Brahma och Plymouth Rock. Vi fick hem två större hönor som snart börjar värpa och namnet på dem är just Bacon och Blåbär. Lite underliga namn på hönor, men väldigt personliga så de namnen behåller vi. Därtill en liten skock med helt ljuvliga ulliga och gulliga kycklingar.

Rosens dag idag. 

Från att ha varit väldigt skeptisk till rosor har jag på några få år blivit mer eller mindre ha-galen och älskar rosor! Tror vi har nära 40 olika sorter här i trädgården och fler lär det bli... Det roliga är att sticka dem själv. Det är enkelt och ett väldigt billigt sätt att få fler av dessa ljuvliga växter i trädgården. Hur jag gör finns beskrivet i denna film som visar hur man förökar rosor med sticklingar. Jag har gjort detta i några år nu och flera av de jag stack för tre år sedan är rejält stora redan. Tar inte alls lång tid innan de växer till sig.
Har många favoriter och en av de senaste är en apotekarros jag fick ett rotskott av på Öland för några år sedan. Blommorna är mycket täta och cremevita med inslag av aprikos - ljuvliga!


Lena som sakletare - sakfinnare!

Jag är ju lite svag för vattenkannor. Inte vilka som helst utan gärna gamla kannor med lite patina. En del av de jag använt genom åren har tyvärr börjat läcka, ibland pga att de stått med vatten i och frusit sönder (Klantiga jag!) men är de fina förövrigt har de fått bo kvar hos mig och numera får de hänga bland de andra kannorna i ett av våra äppelträd. Jag är dock noga med att se till att de har ett bra hål så att eventuellt regnvatten inte samlas i kannan och tynger grenarna i onödan.
Härom dagen när jag åkte upp till vår lokala återvinningsstation står det en jättefin gammal zinkkanna bredvid kontainern. Någon idiot (denna gång i dubbel mening) har lämnat den där då den var för stor att få in genom hålen, men glad blev jag. Nu hänger den där tillsammans med sina 'kollegor' och pryder sin plats under förhoppningsvis många år framöver.


2 kommentarer:

  1. Måste plinga fint i de vattenkannorna när det regnar :-) Fin blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Jag blir så glad när jag ser dem där samlade. Roligt när även nött och trasigt kan komma till nytta tycker jag:-)

      Radera