tisdag 29 maj 2012

Chelseaklippning av perenner

Nyss hemkommen från England med bl.a. ett besök på Chelsea Flower Show kom jag att tänka på Chelseaklippning. Det är ett smart sätt att förlänga blomningstiden hos många perenner och i många fall även ett sätt att få växten att producera fler blommor.

Namnet Chelseaklippning härrör från tidpunkten när det är dags att klippa till.
Det är nämligen under perioden som Chelsea Flower Show hålls, dvs. mitten till slutet av maj som den här beskärningen brukar göras.
Här i Sverige kan vi nog för det mesta lägga till ett par veckor, så början till mitten av juni är nog mer lagom här, men anpassa till olika perenners tillväxtperiod och blomningstid för att få ut det mesta av dina växter.

Chelseaklippning innebär att man klipper ner 1/3 av stjälkarna på en perenn relativt offensivt, 1/3 halvvägs och lämnar den sista tredjedelen orörd. (Man kan också välja att klippa ner bara 1/3 och låta resten vara orört)


Plantan före beskärning

Plantan efter beskärning

På det här sättet fördröjer man blomningen på de nedklippta stjälkarna samtidigt som dessa får möjlighet att förgrena sig och därmed producera ytterligare blommor på flera stammar något senare på säsongen.

Det är långt i från alla sorters perenner som lämpar sig för en chelseaklippning, det beror helt enkelt på växtsättet. Om t.ex blomstängeln utgår från en bladrosett hjälper det inte att klippa, utan risken finns att det inte blir några blommor alls...



Några perenner det kan vara värt att prova chelseaklippning på är Riddarsporre, Aster, Flox, Kärleksört och Stormhatt.

lördag 26 maj 2012

Skavsår på Chelsea

Sitter på en pub i Stratford-upon-Avon i skuggan från en riktigt het sol.
Förmiddagen har ägnats åt shopping i ett par antiklador jag känner till från tidigare, och ett par fynd har det blivit även denna gång. Redovisning kommer...
I går var vi på Wisley, RHS fantastiska trädgård väster om London. Den är otroligt stor och innehåller det mesta man kan önska som trädgårdsälskare inklusive en stor och mycket välsorterad plantskola - Kan hända det följde med någon ny planta hem. Eller snarare några.


När jag baxat ut vagnen med alla plantor till cafeterian där maken tålmodigt väntade kommenterade några svenskar som satt vid bordet intill mitt inköp och sade att det var tråkigt att de inte kunde köpa så fina plantor för det inte går att ta hem. De visste inte jag var från Sverige så de blev rätt paffa när jag berättade att det inte är något som helst problem. På hemsidan finns en artikel som avhandlar just detta. Hur man packar och får med sig växter på resa. Läs den gärna om du kommer vara på resande fot. Växter hittar man ju överallt och det är synd att inte vara beredd!

På Wisley fick vi massor med inspiration och vi har många bilder och inspiration med oss därifrån som kommer på hemsidan och här på bloggen lite längre fram.


För första gången lyckas jag pricka in en Englandsresa när blåregnen blommar som finast. Jag älskar verkligen blåregn och har 6 stycken hemma i trädgården. Dock ingen som blommar än. Men det är väl bara en tidsfråga får jag hoppas. Tror det kan bero på att jag är dålig på att beskära dem tillräckligt. Får försöka göra något åt det...

Annat vackert på Wisley är t.ex det härliga alpina delen med dammarna, alla lönnar och de tuffa barrväxterna.


I torsdags var det Chelsea Flowershow på agendan och hela dagen var inbokat för besöket. Kunde börjat bättre. Efter 15 minuters promenad från parkeringsgaraget hade jag uppbådat ett duktigt skavsår på ena hälen och var satt ur spel. Oj, vad sårbar man är med ont i fötterna. Lösningen blev att köpa ett par trädgårdstofflor, vilket inte alls var planerat men i detta skede livsnödvändigt.
Något som inte heller stod på schemat var dessa fina stövlar, men de blev genast ett måste och följer nu med hem.


Chelsea bjöd som vanligt på så mycket inspiration och idéer som räcker för en livstid.  Jag gillade verkligen årets trädgårdar som var mycket mer vilda i sina planteringar och inte lika 'fyrkantiga' som när vi var här sist för två år sedan. Vi filmade en del och så snart vi redigerat klart lägger vi upp dem på vår youtubekanal.


Vi träffade flera av våra leverantörer som ställde ut på Chelsea, bl.a. Nether Wallop Trading och Brad på Bradleys Tannery. Där fick vi se några av nyheterna, bl.a detta verktygsbälte som kommer finnas i webbutiken inom kort.


Nä, nu får jag lov att beställa in en Pimms till;-)

måndag 21 maj 2012

Rabarber rabarber

Det är nästan galet vackert med alla blommande träd och lökväxter nu. I går började den gulblommande magnolian Elisabeth blomma och blommorna är tom större än jag minns - ljuvliga.



Vi har ställt ut skyltdockan Malin i trädgården och just nu har hon fullt med ljuvlig vit förgät-mig-ej runt fötterna.
Planen är att hon på sikt ska kläs med någon klättrande växt som skyler henne lite lagom. Kanske en murgröna - vi får se...



Nu har jag just hällt upp rabarbersaften som jag 'satte igång' i torsdags kväll. Det var lite av ett experiment eftersom jag provade samma recept jag använder till äppelsaften som blir så himla god och jag kan nu säga att även rabarbersaften blev väldigt god. Läskande och inte allt för söt.
Receptet till saften hittar du här. 
På hemsidan hittar du också recept till en supergod marmelad och kan få tips om hur du gör rabarbervatten.


När jag plockade rabarbern i torsdags upptäckte jag att blomstänglarna börjat växa till sig och dem tar jag gärna bort för att kunna skörda goda rabarberstänglar även lite längre fram på säsongen. Men istället för att slänga dem på komposten satte jag dem i en vas och det blev inte så tokigt. De blir säkert ännu finare om de får sällskap av några fina grenar eller något annat lite grövre som matchar. Idag, fyra dagar senare är de fortfarande lika fräscha som nyplockade.


När du plockar rabarber så tänk på att vrida och bryta av stjälkarna från plantan. Då minskar risken för mögelangrepp och du får längre stjälkar att använda till saft och annat gott!



torsdag 17 maj 2012

Hur gick det med bananplantan?

Oj, oj! I går var det dags för avtäckning av bananplantan som stått skyddad i halm sedan sent i höstas. Vi har varit på väg flera gånger redan, men så har väderprognosen spått kyla, regn eller blåst så vi har avvaktat.
Spänningen var olidlig och personalen satt bänkade på första parkett för att få visshet: Har den klarat vintern eller ej?
Enligt säkra källor kan de klara -20 med bra täckning - och finare täckning har väl sällan skådats!


Vi började med att försiktigt plocka bort all halm. Så snart det blivit en liten öppning in till plantan kikade vi in för att om möjligt se hur det var ställt, men det var omöjligt att avgöra.


Så snart stommen med hönsnät plockats bort gick det att kontrollera mer handgripligt hur det var ställt.  Efter några korta sekunder av hopp där det såg ut som om det kom ljusgrön tillväxt i toppen där vi kapat stjälken i samband med vintertäckningen var det tyvärr bara att gilla läget - den var stendöd!
Hela stjälken gick att lyfta bort hur enkelt som helst och det var inte svårt att förstå varför. Det hade helt enkelt blivit för fuktigt där inne...


Så här i efterhand kan man väl kanske inse att det var lite fåfängt att täcka som vi gjorde eftersom fukt lätt kunde tränga in genom halmtäcket. Ska vi göra ett nytt försök blir det nog till att bygga en liten låda av frigolit istället. Då kan man lättare stänga ute fukten. Vill man sedan piffa till det lite kan man ju i så fall linda halm utanpå...


Som ett litet äss i rockärmen har vi en reservbanan som övervintrat i växthuset. Det är en av två sidoskott från den numera före detta bananplantan som vi grävde upp när vi packade in plantan i höstas. Den har vuxit så det knakar och ska få komma ut och ta över positionen i trädgården. 
Man får inte ge upp för lätt...



måndag 14 maj 2012

Tråkigheter i hönsgården...

På eftermiddagen idag när jag gick upp för att titta till hönsen såg jag till min fasa två av dem ligga ute i hönsgården i en hög med fjädrar - döda...


Det är tyvärr inte första gången någon av våra hönor drabbas av våldsam och plötslig död, men det är alltid lika tråkigt.
Vid ett antal tillfällen genom åren har grävlingen varit och tagit sig ett skrovmål. En gång var det räven. En annan gång en mård tror vi och troligen också en iller eller liknande vid något tillfälle då flera hönor blivit bitna och sedan bara fått ligga kvar.
Hittills har vi varit förskonade från angrepp av sparvhök eller någon annan rovfågel, men denna gång är det vad vi misstänker är boven.
Hönorna hade varit döda några timmar och Torbjörn tog sig an att kolla in dem lite närmare för att försöka komma fram till vad som drabbat dem denna gång.


Efter att ha plockat en hel del fjädrar från dem kunde man se märken efter klor som greppat och klämt dem så det verkar som vår gissning stämmer, tyvärr.
Två hönor låg döda i hönsgården, en saknas och de tre återstående tryckte inne i hönshuset som tur var... Två av hönorna ligger numera på befruktade ägg och det är förhoppningsvis dags för små-pip i morgon eller på onsdag. Men i dagens perspektiv känns det inte lika roligt. Nu måste vi också tänka igenom hur vi ska göra för att skydda eventuella små kycklingar lite extra om sparvhöken och andra predatorer kommer tillbaka igen.

Här är en bild på mina fina pullor jag tog härom veckan - tre av dem finns nu inte kvar längre....



söndag 13 maj 2012

Redovisning med rötter

Känner det är dags att visa lite resultat här. Då och då har jag här på bloggen visat hur jag tar sticklingar och nu vill jag också visa hur det har gått, så här kommer lite rotningsbilder:

Den här bilden tog jag tidigare idag uppe i växthuset. Det är undersidan på en av krukorna vi satte tomatsticklingar i när vi spelade in filmen om hur man förökar sina tomater för två veckor sedan. Tjocka fina rötter har det blivit och de börjar redan söka sig ur krukan - dags för omplantering!

Den 22 april berättade jag om hur vi delade och tog sticklingar av en perenn kaktus jag köpt på trädgårdsmässan. För några dagar sedan såg jag att de alla fått en liten tillväxt längst upp och idag kikade jag under krukan för att se om några rötter möjligen syntes och de gjorde de...



Kaktusen har stått utan miniväxthus eller plasthuva i mitt växthus sedan den 22 april med mycket växlande temperatur. Alla sticklingar såg lika fina ut med var sin nytillväxt på toppen och flera hade rötter som stack ur krukan. Kul!

Slutligen tänkte jag passa på att visa resultatet av de rotade streptocarpussticklingarna jag visade på bloggen i oktober. Efter att de rotat sig planterade jag dem i 12-cm krukor i P-jord (som är min favoritjord) De har sedan stått ganska bortglömda i ett sydvästfönster där de fått en slatt vatten då och då. 
Så här fint blommar de nu sedan några veckor. (ber om ursäkt för den usla bilden,,,,)


Vad kan man lära sig av det här då? Jo - att det är ganska enkelt att föröka sina växter själv med hjälp av sticklingar. Billigt, roligt, miljövänligt och så blir de plantor man dragit upp själv också ofta ganska tåliga eftersom de direkt är vana vid just dina växtförhållanden...

Och appropå sticklingar - Just nu håller vi på att ladda upp ett nytt klipp till vår kanal på Youtube som visar hur man sköter och förökar sin egen basilika. Kolla gärna och tyck till med egna tips!

lördag 12 maj 2012

I betraktarens öga

Är det inte underbart med vårens alla blommor! Det är blommor nästan överallt. Körsbärsblom, mandelblom, alla vilda vårblommor, tulpaner, narcisser och alla andra härliga lökväxter. Primula, lungört - helt galet. Och som inte det vore nog knoppas nu alla blad i träd och buskar och det lyser i alla nyanser av grönt.


Vädret är allt annat än stabilt, men det har också sina fördelar; De lite kyligare dagarna förlänger blomningstiden för nästan alla växter och det är väl härligt

Silverpäron
Förutom de ljuva, uppseendeväckande blommorna finns det små, små sötnosar som inte gör mycket väsen av sig, men är trots det är både vackra och fascinerande. Vad sägs t.ex om dessa små rödnosar jag av en händelse såg hos Salix integra?

Salix integra
Förutom blomningstid är det ju nu också murkelsäsong och jag är lyckligt lottad som har en riktig svampplockare som gärna delar med sig som vän. Han kom med en stor påse i veckan och vi har invigt vårt fina torkställ genom att lägga murklorna på tork. Ser riktigt dekorativt ut tycker jag.


Vår ruvande höna ligger kvar på de (förhoppningsvis) befruktade ägg vi skaffat åt henne samtidigt som de andra hönorna fyller på med sina ägg under henne. Vi måste plocka undan dem vartefter så inte de viktiga äggen svalnar pga platsbrist. I veckan plockade jag det största ägg jag sett från våra hönor. Vi vägde ett normalstort och jämförde med detta och det normalstora väger knappt 60 gram, medan detta bamseägg vägde 98 gram!!! Stackars höna - det måste ha känts....



I veckan har vi planterat färdigt de tomatplantor vi ska odla själva här i växthuset. I en av krukorna planterade vi i jord från maskkomposten och det ska bli spännande att se om det märks någon skillnad på den tomaten och de övriga. Jag återkommer med rapport senare.



I torsdags blev det en tur ut till Stallarholmen där Lena Linderholm har sitt lager. Vi behövde fylla på lite av hennes underbara trädgårdsset och fick samtidigt se lite av hennes senaste produkter. Bl.a. kommer de härliga tallrikarna i nya jordfärger. Härliga att kombinera i olika nyanser tillsammans!



tisdag 8 maj 2012

Nu blommar det...

Det är verkligen fantastiskt att komma upp i växthuset nu. Blommorna bara väller från bänkar och hyllor. Allra läckrast just nu är zonarticpelargonerna som verkligen visar sin prakt innan de flesta av dem tar lite paus för sommaren då det är lite för varmt för deras smak. Några få av dem fortsätter blomma hela sommaren, men de flesta gör ett uppehåll och kommer igen både med bladtillväxt och blomsterprakt på sensommaren när den varmaste perioden är förbi.
Här är några bilder jag tagit de senaste dagarna - visst är de läckra?

Zonarticpelargon

Zonarticpelargon

Zonarticpelargon
Lara Mandarin
Zonarticpelargon

Stjärnpelargon Lena Linderholm
Det kanske är lite konstigt, men hur vackra och ståtliga dessa blommor än är snöade jag idag in på potatis. På eftermiddagen ägnade vi någon timme till att så och sätta lite i köksträdgården. Jag plockade fram lite sättpotatis jag sparat från förra året. Fick tips av en vän att återanvända de gröna, oätbara potatisarna som sättpotatis och det har jag gjort ett par år nu.
De har legat i en papperspåse i rumstemperatur tills nu och när jag öppnade den hade de långa fina groddar så de fick följa med ut i landet. Flera av dem var som små konstverk med sina härliga groddar, några med små, små fjun närmast potatisen. Jag låg länge i landet i det varma vädret och beundrade dem innan jag förmådde gräva ner dem. Spana in denna potatis - vilken skönhet!



söndag 6 maj 2012

Älskar mina bin!

Det är verkligen underbart att sitta och studera de flitiga små varelserna. Med randig päls surrar de kring och jobbar överallt i trädgården nu. I den grunda delen av dammen samlas de och dricker och hämtar vatten.
Fångade detta flitiga dragbi (en som är ute och samlar) på bild när den satt på en av många maskrosor som nu börjat visar sin soliga sida.


Annat gult i trädgården nu är en massa olika narcisser vi planterade i höstas. En av fördelarna med dåligt minne är att man blir så glatt överraskad när det kommer upp en massa fina nya växter i rabatten.




Närmast molnfri himmel ute med lite svala vindar. Hönsen stortrivs nu när det börjar komma mycket grönt och en massa smarriga insekter att mumsa på. Blev nästan överfallen av dem tidigare idag då vi satt på trappen nedanför växthusen med kaffe och sockerkaka. De ville också ha...


Förra helgen gjorde vi ett par filmer som handlar om hur man sköter och förökar sina tomater. En länk till våra filmer finns på hemsidan www.wexthuset.com och de går också att se direkt via Wexthusets youtube-kanal på länken http://www.youtube.com/user/Wexthuset. I den ena filmen visar jag bl.a. hur man gör ett nytt toppskott på sin tomatplanta. På bilden här nedanför kan man se hur den ser ut idag, på god väg att växa till sig jämfört med det lilla taniga skottet som syns i filmen.


I växthuset står än så länge planteringen vi gjorde i ört- och jordgubbsäcken på trädgårdsmässan. Örterna i sidfickorna mår toppen och passionsblomman vi satte ner som fått slingra i det smarta växtstödet Twister har börjat blomma. Passionsblommor är verkligen något extra!


Lite kul är det att se hur bra övervintringen av den svarta petunian 'Black Velvet' gått. I höstas grävde jag upp dem från samplanteringen de satt i och tryckte ner dem i stora plastkrukor som stått undanskymda i växthuset i vinter. Nu är de i full tillväxt och mängder med blommor är på gång.