söndag 3 juni 2012

Myten spräckt - fiskar och grodyngel = OK

I vår damm har vi sju koikarpar som är 5 år gamla och ett rätt stort antal guldfiskar som är 4 år eller yngre. De övervintrar i dammen och har blivit lite tama. När man närmar sig kommer de fram och vill ha mat och blir inte rädda när man sticker ner handen och klappar på dem.
Vi har också grodor, paddor och salamander i dammen. Något som enligt de flesta artiklar och böcker jag läst om dammar och vad jag också hörde i ett radioprogram förra året är helt uteslutet. Där framgår att man får välja mellan att ha fiskar i dammen eller att ha en damm för grodor och andra vilda djur. Strunt säger jag. Så här har de levt sida vid sida nu i fyra år. Det var till och med så att när jag matade dem idag så kom ett gäng grodyngel farande tillsammans med fiskarna och såg ut som om de också ville ha mat. Kul såg det ut!
På bilden här nedanför ser ni ett av grodyngeln mingla med fiskarna.


Häromdagen när jag matade dem råkade en fisk i sin iver att få i sig mat suga in ett grodyngel, men det spottade den ut med en gång.
Kanske har storleken på dammen påverkan på möjligheten att ha fiskar tillsammans med vilda djur. Jag tänker då att en väldigt liten damm kanske inte medger plats till båda formerna, men vår damm är inte särskilt stor. Så, vad jag egentligen vill säga är att om du har en damm och vill ha fiskar OCH grodor så kan det i vart fall vara värt att prova utan någon större risk verkar det som...

Potatisplantering i odlingssäckar
I fredags planterade vi de tidiga Timo-potatisar vi förodlat i krukor i växthuset i odlingssäckar. (Tack Britt-Marie för sättpotatisen!)
Vi satte tre i en och två i en. Vi planterade dem så de har en bit upp till kanten så att vi kan kupa dem ett par gånger för att förhoppningsvis få lite större skörd. Det som är fiffigt med odlingssäckarna i det här fallet i förhållande till att odla i en hink är att man enkelt kan vika ner kanten upptill så att plantorna får ordentligt med ljus även när de står en bit ner i säcken.


Ska bli spännande att se hur det går. Har aldrig odlat potatis annat än i landet tidigare.

Bra jord och dåligt jord..?
Sent i höstas, närmare bestämt i början av december bunkrade vi lite jord som införskaffades hos det lokala grustaget inför årets rabattplaner. Vi började med att köpa ett par lass rabattjord. Det verkar ju rimligt med tanke på att det var just till rabatter den var tänkt. Någon vecka senare åkte vi dit igen för att köpa mer men den kvaliteten var slut så vi valde anläggningsjord istället. Högarna ligger bredvid varandra och det syntes och kändes direkt skillnad på kvaliteten i form av färg och struktur, men nu har det verkliga avslöjandet kommit. Rabattjorden är väldigt näringsfattig och har knappt fått något att växa, anläggningsjorden däremot börjar bli täckt av årets ogräs.


Det är lätt att inte bli klok på hur man ska välja jord!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar