torsdag 28 april 2011

Plantspotting

Idag har jag varit ute på roligheter. Jag skulle hämta mina beställda spaljeträd. Det är tre olika sorters päron och tre olika sorters plommonträd som ska spaljeras längs en del av det nya staketet till köksträdgården.

Första stopp på vägen var Lena Linderholms lager på Stallarholmen där jag lämnade lite utställningsvaror och hämtade lite nya fina trädgårdsset (mugg och fat) i underbara rosmönstret och viol. Nu fanns också motivet med hönan som mugg så det gick ju inte att avstå.

Carine, min granne var med på färden och tyckte vi skulle ta en extrasväng ut till Åsa gravfält där hon sade det växer jättemycket backsippor . Strax innan vi var framme fastnade jag vid den här udda vägskylten som verkligen inbjöd till ett stopp, men tyvärr hade vi inte tid.
Väl framme vid gravfältet fick jag mitt lystmäte när det gäller backsippor - Jösses vad många det var! Har aldrig skådat likande. Måste vara hundratusentals plantor. Det var verkligen en imponerande syn. I motljus blev de till grå, duniga små varelser - underbart!



De beställda spaljeträden visade sig inte alls vara förberedda för spaljering, men efter en stunds övervägande bestämde jag mig för att jag nog ska lyckas forma dem för spaljering trots allt. Bonusen är att de blir så pass mycket större än den envånings spaljeträd jag trodde mig beställt och dessutom betydligt billigare:-)

På hemvägen föreslog Carine ett stopp nära Taxinge för att eventuellt få en skymt av skunkkallan som nu börjat blomma. Oj, vilken mäktig växt. Önskar jag hade ett litet kärr i trädgården så de kunde trivas här. Nåväl, det går väl alltid att ordna. Jag har ju inga andra projekt på gång...


I morgon tjuvstartar vi de nya öppettiderna i trädgårdsbutiken genom att öppna redan klockan 11. På lördag har vi öppet mellan 11-15 och från och med nu har vi också öppet på söndagar också då mellan 11-15.
Välkommen!

söndag 24 april 2011

Godaste påskmaten - ett misstag

Jag har nog skrivit om det tidigare någonstans, men det tål definitivt att upprepas, mitt recept på en riktigt god smårätt eller förrätt som passar extra bra vid påsk.
Jag lagade denna rätt för första gången någon gång i slutet av 80-talet efter ett recept i hemmets receptbibel.
Gör så här :
Bred ett tunt lager smör på ett rostat bröd.
Lägg på ett salladsblad, en hoprullad skiva hamburgerkött och en skivat kokt ägg.
Häll över såsen:
Såsen baseras på en bechamelsås med mjölk som vätska och en msk av vardera:
- riven ost, tomatpuré, kaviar, pepparrot på tub, och senap.

Och det är verkligen JÄTTEGOTT!

Ett otal år senare när denna paradrätt serverats till påsk under många år kikar jag i receptboken och ser att det står 'välj en av ingredienserna nedan för att smaksätta såsen!' och jag som tog alla!!!
Hursomhelst har vi fortsatt att använda vårt eget originalrecept, det med allt i och jag tror faktisikt att det är godast. Prova gärna och hör av dig om vad du tycker!


Har spenderat hela dagen ute på knä i rabatterna som nu äntligen är färdigrensade. Ja, inte alla då, men nästan. De sista på framsidan av huset hoppas jag hinna med under morgondagen.
Hyacintlökarna jag satte ner förrförra våren blommar jättefint även i år. Det är helt klart över förväntan och de är tom lite kraftigare i år än förra året. Jag har nya lökar från denna jul som jag snart kommer att gräva ner. Det är ju toppen att kunna njuta av dem under flera år.

GLAD PÅSK!

torsdag 14 april 2011

Doften av fuktig jord...

Kommer på mig själv med att stå och sniffa och verkligen dra in doften av den fuktiga jorden som framträder när jag lyfter på locket till ett av mina miniväxthus.
Här är sådderna nu i full gång - sent som vanligt, men det brukar bli bra ändå.
I söndags fick jag en hel del frön i jorden och däribland 67 olika sorters nävor. Hmm - visste jag hade rätt många fröer, men kanske inte riktigt så många. Åh vad kul det ska bli att se dem växa upp! Jag har redan många planer på vart de ska få bo när de blivit stora...

Zonarticpelargonerna på glasverandan mår verkligen bra. Nu har ljuset äntligen kommit och det är inte för varmt där som det lätt blir i växthuset soliga dagar. De föredrar helt klart ett lite svalare klimat för att bli riktigt fina och blomma bra. Det är nästan galet vad mycket blommor det börjar komma där nu.
I lördags innan butiken öppnade passade jag på att plocka en ny fin bukett och samtidigt passade jag på att fotografera de olika sorterna igen. Så snart vi hinner lägger vi ut dessa bilder på hemsidan - de är bara för ljuvliga!
En av de som inte hann blomma förra året har slagit ut och den har en underbar, närmast guldgul färg. Påminner nästan lite om en ringblomma!
I trädgården har vi nu påbörjat arbetete med att återställa, eller kanske snarare bygga om köksträdgården efter älgarnas härjningar. Det blir nytt staket och större odlingsyta. Fas 1 är avklarad i och med flytten av hallonlandet som nu har fått ett större utrymme närmare bikuporna.

När vi grävde loss de gamla odlingsramarna insåg jag att jag helt glömt av att skörda vitlöken i höstas och nu tittade ett otal nya vitlöksplantor upp från de kvarglömda lökarna.
Jag grävde försiktigt upp dem, delade på dem och grävde ner dem en och en i en av pallkragarna framför växthuset och de ser redan ut att få ny fart efter flytten.
I hönshuset har vårkänslorna verkligen kommit. Två av hönorna ligger och ruvar till ingen nytta. Tuppen var vi tvungen att lämna bort i vintras så de stackarna väntar förgäves.
Jag brukar ibland skaffa fram befruktade ägg så de får några små att ta hand om, men problemet är ju sedan om det blir tuppar som jag tyvärr inte kan behålla. Nu blir resultatet istället att jag får ta emot pickanden och arga läten när jag försöker stjäla ett eller annat ägg under hönorna som verkar ha en bra teknik för att få in precis alla ägg som läggs under sig...