söndag 3 februari 2013

Frösådd ute och en lite snuttis...

Vilken underbar dag det varit! Soligt, lite väl kallt för min smak, men med en extra tröja var det helt ok när vi gick på förmiddagens långa promenad med Chester.
Isen låg verkligen som en spegel. Många hade sökt sig ner till Mälaren med skridskor och vi såg också flera isjakter.


Det är nu knappt två veckor kvar innan Chester får sin nya lekkamrat och jag har verkligen börjat längta. Det är en liten Ridgebackvalp som kommer från samma kennel som vår älskade Haddoc som hastigt gick bort sent i höstas. Chester verkar sakna sin kompis, men snart lär han få fullt upp.
Sannolikt har jag glömt av hur mycket tid det tar med en ny valp, men det lär visa sig... Spelar ingen roll - de är bara för söta!!!


I veckan när det var lite mildgrader såg jag tydliga spår av att bina varit ute och vädrat sig. Det blir som små fläckar på snön utanför, men den här gången var det mest fläckar bakom kuporna. Jag blev väldigt konfunderad tills jag upptäckte att 'någon' hade gjort ett hål i baksidan av ena kupan. Där var det full rulle och bina klev in och ut som om det vore helt ok.


Spåren i snön avslöjade att det antagligen var en mus som varit framme så det var inte mycket annat att göra än att sätta igen hålet och dit med en råttfälla. Dröjde mindre än ett dygn så hade den stackarn åkt dit...

Frösådd ute

Det är helt perfekt nu att passa på att sätta ut sådder av perenner och annat som behöver lite kyla för att gro. Många perenner gror utmärkt i rumstemperatur och behöver ingen kylperiod, medan andra behöver några veckor med kyla för att sätta igång. Förutom de sorter som måste ha kyla för att gro är det väldigt praktiskt tycker jag att kunna ställa ut sådder för att spara värdefullt utrymme för de sådder som måste stå inomhus. 


Mitt tips är att så i perennkrukor och lägga perlite eller grus över för att skydda mot uttorkning. Ställ sådderna på skuggsidan så de inte torkar när vårsolen börjar bränna. Någon gång i april brukar det börja spira i krukorna - håll ut!



2 kommentarer:

  1. Vad för sorts växter behöver kyla vid frösådd? Skulle vara perfekt att kunna fröså mer växter och kunna sätta ut dem istället för att ha dem inne. Läste att Vallmoblommor gillar om det är under +15 grader, men är det något man kan ställa ut nu till exempel? Jättenyfiken på vad du frösår och har ute när snön fortfarande är här :-)

    SvaraRadera
  2. Jag ställer ut de flesta av perennerna. Antingen i november/december eller nu när nya 'måste-sorter' ska göras. Om man inte ger sig på sorter med väldigt speciella groningsbeteenden kan man ju tänka på hur de frösår sig naturligt, vilket innebär att man kan så de flesta perenner ute. Vissa kan dock ta över ett år på sig att gro så man får inte slänga sådden för tidigt. Lycka till!

    SvaraRadera