måndag 20 juni 2011

Såg drottningen idag

Drottningen syns  mitten med blå fläck på ryggen
Nä, inte Silvia, utan min ena bidrottning...
Äntligen fick jag syn på henne. Jag har kunnat konstatera att hon ska vara någonstans där inne eftersom jag har sett spåren efter henne i form av ägg och larver, men inte hittat henne när jag letat tidigare, men idag hittade jag henne.
Idag var det återigen dags att skära ut en bit vaxkaka med drönarlarver i för att minska mängden varoakvalster i kuporna. Dessa kvalster är en bidragande orsak till att många bisamhällen försvagas och t.o.m dör så för att minimera mängden kvalster skär man under en period med 7-10 dagars mellanrum bort celler med drönarlarver där kvalstren trivs allra bäst.
Det är nu andra sommaren med bin och jag kan konstatera att det tar ett tag att komma in i hanteringen ordentligt och ett exemel på det är att jag ofta glömmer kolla efter drottningen när jag ska skära ut vaxet. Nu var det ren tur att jag såg henne och i värsta fall kunde hon ha trillat ur kupan. Eftersom hon är vingklippt kunde det sluta riktigt illa i så fall, men nu såg jag henne och såg till att hon var kvar i kupan när jag var klar.

I trädgården fortsätter arbetet med nya projekt. Idag blev första etappen av renoveringen av den gamla syrenbersån klar. Ly, vår praktikant från Skillebyholm tog sig an den förväxta, vanskötta bersån och började med att gallra ordentligt för att släppa in lite ljus och låta den gamla veden skjuta nya skott. Detta arbete måste sedan följas upp under kommande år för att så småning om helt föryngra hela bersån.
Sedan rensade hon ut en fin rundel mitt i där vi lade täckduk som sedan täcktes över med singel så nu har vi en ny mysig, hemlig liten plats där våra kunder kan njuta sitt kaffe.

Förra veckan kom de sista bitarna på plats i rosengången då vi målade de  nyuppsatta spaljeerna med järnvitriol. Det blev fantastiskt lyckat tycker jag. Nu finns det bra stöd för alla klematis, rosor och våra nyplanterade blåregn som ska klänga där - I like!


Även gången mellan parkeringen och butiken fick sig en omgång i veckan då vi ökade ut planteringarna längs grusgången med en ros, fyra pioner och en samling perenner. Det ser som alltid lite ynkligt ut innan de etablerat sig ordentligt, men snart så, prunkar det även där. På var sida om gången syns guldhumlen jag satte för bara några veckor sedan. Jösses, vilken växtkraft!


Senaste veckan har vi fått in flera nya produkter, senast i raden är vattenbehållare i olika storlekar som fungerar bra till många ändamål. Den kan stå på en bänk eller hängas på en vägg. Perfekt att ha vatten i för tvättstället. Jag har själv en i växthuset som jag har flytande näring i som gör det jätteenkelt att dosera i vattenkannan genom att hälla från kranen istället för att hälla från en stor dunk.
Ett annat tips är att använda den till fest att servera dryck ur. Fler förslag?


Vi har nu fått hem en stort urval klematis från Estland. Alla med fantastiska blommor och frodig växt. Vårt urval av nävor i plantshopen ökar varje vecka och om jag inte minns fel kan vi i dagsläget erbjuda minst 15 olika sorter.

Lola har varit kreativ och målat ventilen på jordkällaren. Blev den inte fin? Lyser upp ett annars ganska mörkt hörn i trädgården.


Slutligen vill jag gärna dela med mig av lille pigge som vi numera träffar på nästan dagligen. Nu i kväll kilade han nästan framför fötterna på mig när jag vek om hörnet uppe vid garaget. Himla söt är han! (eller hon?)



måndag 13 juni 2011

'Annexet' har fått tak

Det är ingen hejd på vad mycket som händer här i trädgården. Nu har det som vi själva kallar för 'Annexet', verandan på gaveln av butiken, fått ett riktigt tak så i helgen som var hade vi lite smygpremiär där med massor med nyheter och mysiga växter.

Bild från annexet under inflyttning
Plantskolan är nu proppfull med nyheter där det senaste är en stort urval med Clematis vi beställt från Estland och som jag idag var och hämtade på Herrvik. Det var kanonfina plantor och risken finns att en eller annan tar plats här i trädgården i morgon...

När jag ändå var på Herrviks gård passade jag på att glutta in i Kerstins garnbod med de underbara ullgarnerna hennes får hjälper till att producera. Inte helt otippat kom jag hem med ett underbart flerfärgat garn i olika nyanser av lila/lingon-och-mjölk som nu blir sommarens handarbete som planeras bli en sjal med hålmönster jag önskat mig en längre tid. Rapport kommer med resutlatet i sinom tid.
Gillar du garn? Åk dit!

För en vecka sedan var jag på säsongsavslutning för den lokala STA-klubben i en vacker trädgård inne i Södertälje. Där fanns många trevliga och inspirerande tips för den trädgårdsintresserade. Ett av det fyndigaste tycker jag var detta växtstöd som var format som ett spindelnät som jag har lite planer på att ta efter. Rolig och smart lösning tycker jag.


Mitt dåliga samvete för att jag varit så sen med att sätta igång filtret i vår damm lättades i veckan då jag fick hjälp av Torbjörn att sätta i filtren som jag dröjt så länge med att tvätta. Det tar evigheter när de stelnat med en massa fisk-gucka och legat hela vintern. Man kramar och knådar de stackars filtren och det formligen forsar ut en massa slam och slem hur länge som helst innan vattnet börjar klarna en aning. En förklaring och min usla ursäkt till varför det dröjt, men nu är det klart, tack och lov och vattenfallet porlar som skön musik här i trädgården igen.



Innan vi satte i filtrena var Torbjörn så ambitiös att han beslöt sig för att rensa botten av filterlådan från allt slam som låg där. Vi samlade allt i en stor plasthink för att blanda ut det och använda som näring här i trädgården eftersom det innehåller ruskigt mycket godsaker för växterna.
Ett bra tips är att fylla vattenkannan med vatten från dammen när man vattnar och sedan fylla på med nytt vatten i dammen. Dammvattnet är näringsrikt och dammen behöver påfyllning av fräscht vatten då och då. Många flugor på smällen!



Blomningen i trägården är fantastiskt nu och har varit det sedan över en månad tillbaka. Det verkar som att naturen vill kompensera den hemska vintern genom att köra allt på en gång - fantastiskt så länge det varar. Det är tredje sommaren vi bor här och det som planterades första året har verkligen etablerats sig och ser väldigt fint ut. Vid husväggen på sjösidan står en azalea som fanns här innan vi flyttade in, men jag tror inte den tidigare har blommat så vackert som i år. Idag när jag gick förbi den kände jag en härlig doft och luktade mig fram till just denna buske. Hade ingen aning om att de kan dofta, men den var en ren njutning att stå där och sniffa. Det är gudomligt vad mycket doftgott det är nu. Pioner, kaprifol, rosor - mums!



Till min glädje har rosenrobinian jag planterade sent förra året både överlevt vintern och nu börjat blomma. Den är gränsfall här hos mig här i zon 2 så jag är mer än nöjd. Är den inte vacker?
Min stora Robinia Robinia pseudoacacia (falsk akacia) som jag planterade för tre år sedan har ännu inte blommat än trots att den börjar bli rätt stor. Men den som väntar på något gott...
Rosenrobinia

Till sist lite kuriosa från helgens hundpromenad där jag fick syn på ett par träd som tydligt fällts av bävrar. Har inte sett någon bäver själv här än, men det var trots allt lite kul att se de klassiska bitmärkena...

måndag 6 juni 2011

Pelargonistbesök från Dalarna

Wow vilken värme vi fått nu på nationaldagen. Började dagen med att gå ut och vattna i växthusen. Hoppsan - kom just på att jag satt på sprinklern till köksträdgården. Kommer snart! Måste gå och stänga av...

Ja, nu kan de inte klaga över torka mina små köksväxter.

Senare idag bär det iväg till Södertälje där jag i samband med ett STA-möte ska berätta lite mer om perlargoner och växtförökning. Trädgården vi ska vara i är jättefin med mycket spännande och annorlunda växter och fantastiskt fint utformad. Ser jag fram emot.


I lördags var det fint främmande här från Dalarna när ett gäng från pelargonsällskapet kom på besök. Det var ett glatt och trevligt gäng som kom med ett perfekt väder till en paj-lunch med fika och lite Pimms! som välkomstdrink. Huvudattraktionen var zonarticpelargonerna, men tyvärr har de flesta blommat över vid det här laget. Som tur är fanns det även lite annat spännande att visa i växthusen där bla P. endlicheranum blommar för första gången och en jättefin primärhybrid från Cliff Blackman som ännu inte har något namn.


              
För att fortsätta lite på temat från förra bloggningen med dammen så kan jag rapportera att det i fredags siktades ett salamanderpar som verkade försöka göra fler salamandrar. Jag lyckades fånga dem med mobilkameran, men tyvärr är upplösningen usel.


Som vanligt pågår en massa projekt här i trägården så här kommer några bilder från några av dem:



Här är ett växtstöd för min guldhumle som består av ett armeringsjärn som är rejält nedbankat i jorden. Sedan har jag fäst en rostig ståltrådsslinga i toppen och låtit slingorna bli större och större nedåt armeringsjärnet. Kontrasten mellan det rostiga och de härliga gyllengröna bladen är jättefin.



På bilden syns min påbörjade taklökstavla omringad av olika sorters taklök som planterats i lerkrukor. Tavlan till ramen är en gammal äppellåda vars botten mer eller mindre ruttnat sönder. Jag fäste en bit markduk under istället med hjälp av häftpistol och på ovansidan fäste jag en bit hönsnät med samma teknik. Däremellan strödde jag försiktigt sandblandad jord och lite torvbitar som jag sedan fäst lite olika sorters taklökar i. Nu väntar jag på att den ska fyllas...

Slutligen vill jag också vis upp min nya marktäckare som tog plats i en av rabatterna i lördags: