tisdag 27 december 2011

Solig jul!

Jag är nog inte ensam om att tycka att det är härligt med denna varma, gröna jul. Visst, det är vackert och fint med en vit jul och får man välja är väl det att föredra, men om det nu ändå inte är snö kan man knappast önska sig bättre väder än vi har nu.
Stormen häromdagen fick en stol att flyga ner i dammen, men i övrigt har allt klarat sig.
I växthuset prunkar det så fint som det brukar vid den här tiden på året, men billigare... Ja, uppvärmningen av växthuset kostar i år en bråkdel av vad det blivit de senaste två svinkalla vintrarna och det är verkligen en bonus.
P. x Laurentianum

Det har minst sagt blivit glest med bloggandet här ett tag. Dels håller vi (som vanligt så här års) på med lite tillfixning här hemma. Denna gång är det vardagsrummet som får sig en omgång. Det var egentligen inte meningen att vi skulle göra annat än att byta den gamla öppna spisen mot en Wasaugn, men eftersom det blev fult både på golvet runt spisen och uppe vid taket tänkte vi det var lika bra att passa på att fixa till resten också. I planen låg detta projekt nästa höst, men när ändå allt var helt neddammat och utplockat så kändes det lika bra att köra på. Tanken var att bli klara med nytt tak, nyslipat och målat golv, nya lister och tapeter till julens firande då släkten kom hit, men det ville sig inte. Maken och jag hamnade i halv koma i kräksjukan veckan innan jul och då får man inte mycket gjort - jag lovar!

Den andra ursäkten jag har är att det har varit extremt mycket att göra här på kontoret. Vi har bokat och fått hem en massa roliga, nya produkter. Gissa om det tar tid att välja ut ett sortiment fröer? Bara att torka dregel från tangentbordet tar tid! - Skämt å sido. Vi satsar i år på ett ordentligt frösortiment med sommarblommor, perenner, köksväxter, kryddor, mm. Vi har valt Johnsons som huvudleverantör, men flera sorter kommer ut på hemsidan vartefter vi får in dem i lager. Just nu har vi ca 500 olika sorters frö. Bland alla dessa har jag i år fattat extra tycke för Cosmos som vi fått hem i många fina varianter - suck!!!


Skördat har vi gjort också här i december. Två dagar före julafton tog vi grepen och grävde upp några kilo jordärtskockor. Av dem gjorde vi en härligt krämig puré till julbordet. Det är sjukt gott... Vi säljer plantor och knölar till jordärtskockor under växtsäsongen om någon blir sugen...

Dagen före julafton gick vi loss på brysselkålen som verkligen vuxit bra i år. Tidigare års försök har givit halvmagert resultat pga jordlopporna som äter upp alla kålväxter de kan få tag på.
Jag gjorde då försök med en odlingstunnel av fiberduk i år och det blev väldigt lyckat. Jordlopporna kom inte åt förrän plantorna blivit rätt stora och då blir skadan inte så stor.

Brysselkål, grönkål och broccoli är väldigt praktiskt att odla eftersom de inte behöver någon särskild förvaring. De står där och ser fina ut genom större delen av vintern och det är bara att gå och hämta - Är inte det smart så säg!
Innan jag går och målar lister vill jag passa på att tipsa om våra jättefina engelska trädgårdskläder från Land Girl. Jag träffade tjejerna bakom Land Girl i somras när vi var på Hampton Court och föll direkt för den sköna passformen och de praktiska fickorna. Jag har använt mina hängselbyxor hela hösten och jag kan intyga att de håller väldigt bra kvalitet och är jättesköna att jobba i, inte minst tack vare de sköna, mjuka knäskydden som ger bra stöd vid kortare knäståenden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar