söndag 31 juli 2011

Jag har mask!

Ja, kanske inte direkt personligen rent fysiskt, men vi har startat en riktig maskkompost i trädgården och det är sååå spännande att se hur det kommer att fungera. Vi har börjat med en frigolitlåda med lock som vi borrat hål i botten på och fyllt med gammal kompost, en massa duktiga tigermaskar vi hittade i den vanliga hushållskomposten och sedan har jag matat dem med kaffefilter, äggkartong, äppelskal och lite ruttna grönsaker, så nu återstår bara att se hur flitiga de är.
Planen är att få igång den så vi kan fortsätta komposteringen i källaren under vintern när det är för kallt för dem ute, så fler lådor ska införskaffas så att de kan jobba vidare medan jag skattar den understa lådan på jord och bygger på med en ny osv. Jag lovar rapportera hur det hela fortskrider.

Infrysning av broccoli


Jag skrev häromdagen att jag skördat broccoli och nu har jag hunnit testa lite grann och kan tipsa om följande:
- Dela broccolin i små buketter.
- Häll dem i kokande, lätt saltat vatten och låt koka ca 3 minuter.
- Häll av i en sil och spola dem under kallt vatten ett tag för att stoppa upphettningen
- Lägg ut buketterna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i frysen högst 1-2 timmar (står de för länge blir de svåra att få loss)
- Lägg dem i plastpåse och förslut.
KLART!
Detta är förövrigt precis likadant som jag gör när jag fryser squash.

Ta sticklingar från buskar
Jag har en snöbollsbuske Viburnum opulus ´Roseum´ som allt för lång tid har hållit sig undan sekatören och igår bar det åstad. Det var bara att slänga hämningarna och klippa till ordentligt för den hade verkligen blivit ganska risig med tiden. Då slog det mig - konstigt nog - att jag kanske skulle passa på att ta lite sticklingar när jag ändå var i farten med saxen, och så blev det.
Jag valde ut några relativt färska skott och några lite äldre som ändå inte hunnit bli för hårda i stammen.
De fick behålla 2-3 blad men de största bladen klippte jag av till ungefär halva storleken för att minska avdunstningen och låta sticklingen koncentrera sig på att bilda rötter istället för att försörja för stor mängd grönska.
Sticklingar satte jag sedan tillsammans i en kruka med såjord med perlite i, vattnade och satte över en glaskupa för att hålla en hög fuktnivå till dess de rotat för att sedan avvänja dem några dagar till normal luftfuktighet.

Det går jättebra att rota många buskar, klätterväxter och perenner nu och någon månad framöver, så det är bara att passa på.

Mina nya rabatter
Mina nya perennrabatter, eller 'mixed boarders' som de egentligen är blev klara i går. Nja, klara är kanske att ta i, men mycket är planterat i dem så de är väl klara i sin första version.
Nu ska det byggas växtstöd till rosor och klematis och så ska några ytterligare perenner flytta dig. Sedan fyller jag nog på med några ettåringar för att få det lite tätare innan de permanenta växterna vuxit till sig. Jag är faktiskt ganska nöjd med resultatet så här långt. Och ja, jag vet att jag egentligen planterar för tätt, men det blir liksom lite roligare så. Det går ju alltid att glesa ut vartefter och flytta om så behövs. Hellre det än ödsligt tom, eller ogräsbevuxen jord...
Så här såg det ut när vi planerade hur växterna skulle ta plats
I bigården
I går var det också dags att plocka ur lite honungsstinna ramar ur kuporna. Vid förra veckans besiktning kunde vi konstatera att det var proppfullt med honung i många lådor så vi passade på att vittja kuporna på honung samtidigt som de fick nya ramar att fortsätta fylla ytterligare en tid.
Det verkar bli väldigt mycket honung i år och jag tror att de fyra lådor vi plockade bort innehåller närmare 60 kg honung - underbart gott!!!
Är jag inte tjusig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar