fredag 20 maj 2011

Kan något stoppa mig?


Jag har fått sticklingsdille av stora mått. När allting nu börjat grönska och jag tar en tur i trädgården ser jag bara sticklingsmaterial överallt.
Igår när jag gick en liten kvällsrunda  kom jag in med tre olika sorters rossticklingar och en telemarkskaprifol. Inte alls meningen och plats finns det som vanligt inte. Det är nog till och med så att det är som allra mest trångt just nu med alla frösådder, plantor och växter i stora krukor som ännu inte kunnat flytta ut.

Sen kommer nästa grej: Vart ska allt planteras? Visserligen har vi rätt stort här, men redan nu finns det ganska många (flera hundra) plantor som står och väntar på att bli nedgrävda här  trädgården. Men jag kan bara inte låta bli...

STICKLINGSTIPS
Hursomhelst delar jag gärna med mig om  hur jag brukar göra för att lyckas med de tidiga, örtartade sticklingarna från trädgården:
* Klipp ner skottet så att det bara finns ett eller ett par bladpar.
* Klipp av halva bladen om de är stora.
* Sätt ner en eller flera sticklingar i en kruka med såjord som är väl genomvattnad. Enklast är att ställa krukan i vatten så att den får dra så mycket den behöver.
Krukan bör vara  minst 9 cm bred, helst 11 cm. De fyrkantiga perennkrukorna är toppen eftersom de också är lite djupa djupa.
* Ställ ner krukan i en 5-liters plastpåse.
* Stick ner två korta blompinnar (eller grillpnnar) i krukan så att påsen inte faller ner.
* Stäng med en påsklämna.
* Ställ ljust och varmt utan att det är för hett.
* Vädra någon gång då och då genom att ta bort klämman och öppna upp påsen.
Troligen behövs ingen vattning innan rötterna kommit, men håll koll om det drar ut på tiden. Oftast ser man att rötter bildats genom att plantan börjar skjuta nya skott. Vänj den då över ett par dagar av med den mysiga atmosfären i påsen och skola sedan i vanlig jord där den får växa någon månad eller två innan plantan sätts ut på sin slutliga plats.


Jösses vad sparris växer fort! Vi har flyttat de stackars sparrisplantorna som tidigare satt i kompakt lerjord till ett mycket bättre läge med mycket sand i jorden. Efter bara några dagar har plantorna satt fart och börjat växa och vi förundrades över hur snabbt det gick.
Vid 11-tiden idag mätte vi en av skotten som då var 25 cm. Tanken var att jämföra på måndag för att se hur mycket den vuxit över helgen, men redan vid halv fyra-tiden i eftermiddags kändes det som att den hade vuxit så vi mätte igen: 28,5 cm. 3.5 cm på bara 5 timmar - Inte illa!



RABARBERGÖMMA
Slutligen måste jag bara tipsa om dagens mumsbit signerad Lola. Hon har idag bakat en supergod rabarberkaka som flera av våra kunder genast ville ha receptet till och det var inga hemligheter:


75 gram smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

centimeterstora bitar av rabarberstjälkar (eller andra bär från trädgården)
Florsocker att pudra med.

Vspa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredenserna i smeten.
Bred ut i en smord liten form. Stö över rabarberbitarna och tryck ner dem lite i smeten Grädda i 175grader ca. 20 minuter. Pudra lite florsocker över kanan när den svalnat och skär upp i laom stora bitar.
Serveringstips: Lägg bitarna på ett rabarberblad och göm dem genom att lägga ett rabarberblad över. Skyddar mot insekter och uttorkning,

1 kommentar:

  1. Hi hi, jag känner igen mig, här står sticklingar överallt just nu, tog en massa på höstfloxen igår.
    Tack för receptet, låter jättesmaskens.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera