I måndags när jag kom upp till en av våra maskkomposter och lyfte på locket för att mata de små liven såg jag genast att det inte stod rätt till. Maskarna hade krupit ihop i ett par stora klot som hängde i två av hörnen med strängar av maskar som strävade upp ur kompostkärlet. Jag har aldrig sett något liknande och det är synd att jag inte hade kamera till hands för det såg verkligen konstigt ut. Stackarna - de flydde helt enkelt. Efter fredagens mustande av äpplen hade vi lagt en del av äppelavfallet i komposterna och det hade blivit både för varmt när det började brytas ner och dessutom hade det börjat jäsa och kanske till och med innehöll alkohol som inte våra hjälpsamma små vänner trivs med.
Vi kastade oss över komposterna för att rädda så många som möjligt genom att tömma bort äppelresterna, lägga på lätt förmultnade löv och vattna för att minska temperaturen och späda ut eventuella frätande rester äpplena producerat. Usch vad man känner sig hemsk. Maskarna måste ha kämpat förtvivlat och vi såg rätt så många som helt enkelt inte klarat sig. Ja, det är väl bara att lära sig och inte göra om misstaget och förhoppningsvis sprida informationen så ingen annan gör om misstaget. Som tur är verkar det nu som allt normaliserat sig i komposterna igen och maskarna kan arbeta i lugn och ro.
Jag har börjat samla lite fröer från några av våra favorittomater. Det är inte helt säkert att det blir samma tomat av sådden som den planta man plockat ifrån eftersom sorterna kan korsas om man har flera, men min erfarenhet är att det för det mesta blir någorlunda lika.
Att samla frö från tomater är enkelt. Tänk på att välja ut en ordentligt mogen tomat att ta fröerna ifrån. Karva ur fröerna och häll i ett glas vatten och 'tvätta' dem rena från fruktkött. För att få dem helt fria från fruktköttet kan man hälla över dem i en sil och spola av dem. Därefter häller jag över dem på en liten tallrik med ett dubbelt lager hushållspapper där de får ligga några dagar och torka upp ordentligt. Sedan kan man lägga dem i en liten papperspåse tills det är dags att plocka fram dem i vår. Tomatfröer går att spara länge och tom frysa ner. Jag förvarar dem i rumstemperatur och lyckas bra med fröer som har legat i minst 3-4 år utan att jag märker något större problem med grobarheten.
Vädret imponerar inte precis och många av perennerna ser rätt slitna och tilltufsade ut. Här en bild på en av mina dahlior som är ett vackert undantag.
I trädgården håller vi som bäst på att färdigställa en ny parkering och passar samtidigt på att bygga ett par växtbågar i trä som ramar in ingången till gången mot butiken och gången mot dammen. Det är fantastiskt hur mycket det förändrar hela vyn bara genom att sätta upp några pelare. Man får ett helt annat perspektiv. Återkommer med bilder när vi är helt klara och fått till lite planteringar runt om.
I morgon bär det av till Taxinge slott där vi ska hämta lite tillökning till hönsgården. Vi har tyvärr bara två hönor kvar efter besök av sparvhöken tidigare i år och i förra veckan dog en av våra pullor troligen av hög ålder så de behöver få lite sällskap till vintern så de håller värmen lite bättre - åsså vill vi ha fler ägg!
Supa maskarna fulla... låter som Anders kan varit inblandad. ;-)
SvaraRadera