Dum som jag är fick jag för mig att stega upp hur lång rabatten är. Nästan 14 meter... Och det är en nästan lika lång rabatt på andra sidan gången också - totalt nästan 28 meter. Tre meter klara, 25 kvar... Positivt tänkande!!!
Men värre kan man ha det. När den ljuva doften frigörs under mitt bökande med rensningsjärnet i känns det allt annat än jobbigt.
Lavendelplantorna fick jag av min goda vän Marion på Sköna Trädgård som för fyra år sedan bytte ut sin lavendelhäck mot en mur. Det var första sommaren vi bodde här och jag åkte med glädje och hämtade plantorna som då säkert var över 10 år gamla. De var enorma och jag klippte och klippte och fick till slut till rätt många, men ganska luggslitna plantor.
Våren därpå kunde jag konstatera att de plantor jag klippt ner mest var allra finast. En lärdom jag gjorde och något att tänka på för dig som har en gles och träig lavendel. Bara att kapa. Intressant är ju också att notera att den är väldigt fin trots att den har rätt många år på nacken.
Självklart ska man passa på att ta sticklingar när man ändå går loss på dem. Ibland hör man att det bara är att sätta ner dem bredvid plantorna i rabatten, men då är risken stor att de torkar innan de hunnit få rötter. Bättre då att sätta ner dem i en kruka eller ett plantbrätte där de kan få lite mer övervakning och omvårdnad.
Sticklingarna bör inte vara mer än högst 15 cm och nedre halvan rensas helt från blad. Allra bäst är det om man får en stickling med sk. ´klack´. Det får man genom att dra av en liten kvist direkt vid en halvförvedad stam så att en liten bit av stammen kommer med. Där vid klacken brukar rötter växa ut säkrare.
Stickling med klack |
Sätt gärna flera sticklingar i en kruka med såjord som helst är uppblandad med perlite eller fint grus. Sätt 1/3 av stickling ner i jorden. Sticklingar man tar sent på hösten kan man gott ställa utomhus eller sätta i en drivbänk, men de lite mjukare sticklingar som tas nu på sommaren mår nog bäst av att få lite extra fuktighet i form av ett miniväxthus eller en plastpåse över sig.
Nu när jag rensade jorden passade jag också på att klippa bort det som är risigt. Planteringen är väl inte så väldigt jämn och har några gluggar här och där. Min plan är att fylla dessa med lite sticklingar och så fyller jag på med en del självsådda småplantor som hamnat lite galet i stenläggningen.
Ska man flytta de små självsådderna är det bra att få med så mycket jord runt roten som möjligt och direkt gräva ner den på samma djup där den ska sitta. Vattna ordentligt, men sakta och försiktigt så plantan inte dränks eller mosas. Håll koll på dem ett par veckor och vattna när det blir torrt.
Några av plantorna har rätt långa grenar och de kan också användas till att fylla ut i tomrummen. Man kan lägga ner dem mot jorden där den slår rot och bildar en ny planta. Lägg en liten sten på så håller den sig på plats tills nya rötter utvecklats. Det kan ta några månader, men den sköter sig själv så det är ett ganska bekvämt sätt att få fler plantor.
Avläggare |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar