torsdag 3 november 2011

Ugglor på terassen

Sparvuggla på besök
Gissa om jag blev överraskad när jag öppnade terassdörren igår och ser en liten uggla stå där utanför.
Den stod mitt framför mina fötter som om den knackat på och väntade på att dörren skulle öppnas. Jag trodde först det var en unge, men Torbjörn som jag snabbt vinkade dit sade att det var en sparvuggla.
Den stod där och såg näpen ut ett bra tag innan den flög iväg och satte sig i päronträdet en bit bort där den senare blev retad av en flock småfåglar.
Jag hade faktiskt kameran inom armlängds avstånd så jag passade på att plåta den. Fin tycker jag.

Senaste veckorna har mycket tid gått åt till att jobba vidare med vårt sortiment på hemsidan och jag kan lova att det kommer mer nyheter än någonsin här framöver.
Vi är också i färd med att göra små justeringar i webbshoppen som vi hoppas gör det enklare att hitta bland alla produkter och artiklar med fakta och tips om växter, odling och trädgårsskötsel.

Egentligen borde jag ägna all tid åt inköp och hemsida just nu, men det är svårt att slita sig från trädgården när det är så varmt och skönt ute så jag slår en lov då och då ut till växthuset och plantskolan för att kika på vad Ly har i görningen och så 'attack-sticklar' jag en perenn här och där för att jag inte kan låta bli!


På bilden står Ly och planterar om och tar sticklingar på några pelargoner. Det finns något magiskt med växthus: Finns det ett tomrum någonstans fylls det direkt! 

Plommon- och päronträden vi planterade i våras för att spaljera mot köksträdgårdens staket fick sin första beskärning i går. Vi hade beställt spaljerade plantor, men något blev fel så vi fick obeskurna träd och får helt enkelt modellera dem själva. Vi får väl se hur det går.

Ly beskär spaljeträd
I veckan har vi putsat på lavendelhäcken i rosengången. Den har blommat i omgångar och det var fortfarande ganska många blommor, men mest spretande vissna fröställningar som kanske inte är jättesnygga. Nu blev det bara en liten beskärning för att jämna till plantorna och till våren blir det nog lite kraftigare tag för att få de lite rangligare plantorna att förgrena sig och skjuta nya skott. Delar av det som klipptes av satte vi som sticklingar i ett plantbrätt med såjord. Där får de stå till i vår för att rota.


I tisdags var jag hos Blomstervännerna och lyssnade på ett föredrag om dahlior av Elisabeth Svalin Gunnarsson. Hon var en jättebra föreläsare och det hon berättade var väldigt intressant. Jag lärde mig flera nya saker, bl.a. att det är en fördel att knölarna sitter kvar i marken ett tag efter att plantan frusit. Man kan klippa av den ett par dm ovan jord och låta knölarna stå kvar ett par veckor. Då blir knölarnas yta kraftigare och de klarar vinterförvarningen bättre.


Här är en bild på några av våra dahliknölar. Här är ett bra exempel på när hängetiketterna verkligen gör nytta.