lördag 27 augusti 2011

Sann lyx!

Att hämta middagen i trädgården måste vara något av det mest lyxiga man kan göra - och något av det nyttigaste!
Det är ju långt ifrån alla förunnat att kunna göra det, men känslan av att klippa sin egenodlade basilika eller kanske plocka några blad sallad på balkongen är inte dum den heller.

I torsdags tog jag min korg och gick ut för att hämta ingredenser till squashbiffar. Busenkelt att tillaga och väldigt gott.
Här kommer receptet till 3-4 pers:

- Squash motsvarande ca två dm 'falukorvstjocka' bitar
- Två medelstora morötter
- En mellanstor lök
- 3/4 dl ströbröd
- 2 msk potatismjöl
- 1 ägg
- Salt, svartpeppar och timjan.

Riv squash, morötter och lök på rivjärnets grova sida. Blanda ordentligt och häll över ströbröd, potatismjöl, äggen och slutligen kryddorna.
Forma biffar i handen och kläm samtidigt ut den överflödiga vätskan (vilken blir en del eftersom squashen vätskar ordentligt när den blivit riven.)
Stek på medelhög värme i olivolja eller smör 3-4 minuter på var sida.
Servera med färskpotatis och creme fraiche med eller utan tillsatt kryddning.
Smaklig måltid!

Nu så här i skördetid är det perfekt att passa på att torka kryddor, blommor och svamp. Vi har fått in jättemånga fina kvalitetsredskap från vår nya engelska leverantör, däribland den praktiska torkställningen. Måste också passa på att tipsa om att det går jättebra att torka äppelskivor också som man sedan kan använda i matlagningen eller baket.


Sommaren fortsätter och dagens prognos utlovar riktiga sommartemperaturer. Projekten i trädgården fortsätter i ett rasande tempo och i veckan har ett stort projekt avslutats och ett nytt påbörjats.
Torbjörn har byggt en fin skärm vid plantskolan som vi laserade i svart. Förutom att ge skugga åt plantskolans växter blir den en fin fond till en ny rabatt som bara ska innehålla växter med vita blommor. I går började vi plantera den och det var kul att välja ut växter till den bland 'barnkammarens' plantor. Vi flyttade också dit en vitblommande ros från framsidans rabatt eftersom den där inte kunde hävda sig bland alla storvuxna perenner.

Ly, vår trädgårdsmästarpraktikant, har i veckan tagit första spadtagen på örtagården som funnits i planerna i snart två år. Hon fick uppdraget att skissa på alternativa former och hennes idé att inkludera syrenbersån och därmed ge örtagården en solfjädersform köpte jag direkt. Nu har hon grävt upp en remsa där den kommande häcken ska vara och i går fick vi portalen som blir huvudingång på plats. Förhoppningsvis hinner vi få staket och häck klart nästa vecka och kan sedan börja bygga ut gångar och kvarter som ska planteras - spännande tycker jag!


Nästa projekt som väntar om hörnet är en liten bäck som ska löpa genom 2/3 av trädgården. För att få lite inspiration och kunskap om bäckbyggande gjorde vi i veckan ett studiebesök till Garden Aquatica som har en jättefin inspirationsträdgård när det gäller dammar och bäckar.
Där httade jag två små fiskar som fick följa med hem och numera bor i ena änden av stora dammen.

Slutligen vill jag passa på att visa en bild jag tog i början av veckan då jag var ute och åkte. Himla charmigt med så orädda vilda djur, men ack så trafikfarligt! Han bara stod där i vägkanten och mumsade på träden.




torsdag 11 augusti 2011

Mera, mera, mera...

Ingen ligger på latsidan här precis. Torbjörn döper jag snart om till 'Digger' för just nu får han mest gräva rabatter hela dagarna.
De två stora perennrabatterna som blev resultatet av englandsresan vi gjorde i juli är i stort sett färdigplanterade så nu är det nya gräsytor som är under erövring.


Det känns rätt bra att vi lyckas få till så pass mycket innan hösten kommer så att plantorna kommer ner i tid och hinner etablera sig ordentligt inför vinterns kyla. Då vinner man nästan ett helt år i tillväxt jämfört med de som planteras under nästa år.

Inte så hjälpsam...
Nya perenner
Samtidigt med planterantet håller vi på att skola perennplantor. Det är både nya småttingar som skolas för första gången och större plantor som vi kontinuerligt ställer ut i plantskolan. I veckan fick vi också hem en ny sändning perenner. Däribland ett antal olika Rudbeckia (en av mina nya favoriter!) vilket troligen innebär att några av dem bara måste få plats i någon av de nygrävda rabatterna - vart skall detta sluta?!?
Hursomhelst är det nu knökfullt i plantskolan med många fina plantor till rabatterna och till höstens krukplanteringar.








Blomflugor och sorgmyggor
Just nu är det många som hör av sig och undrar hur de skall gör för att bli av med blomflugor och svaret är inte alltid givet. Många förväxlar blomflugor, eller som de egentligen är sorgmyggor, med fruktflugor som börjar komma nu i skördetider när de mumsar på allehanda frukt och skal som blir liggande.
Sorgflygor behandlas allra mest effektivt och miljövänligt med Nema Blom som vi säljer i butiken och webshoppen och för fruktflugor finns andra knep för att bli av med dem.
På hemsidan finns en artikel som tipsar både om hur man blir av med sorgmyggor och fruktflugor och hur man skiljer på dem.

Nytt i bigården
Nu har vi både flytande och krämig honung till försäljning. Det verkar som om bina varit väldigt flitiga i år för vi har redan slungat mer honung än hela förra året.

Avskrapat vax från honungsramarna
När vi skrapar bort täcklagret från ramarna som ska slungas får vi jättefint vax som jag nu samlat och kommer smälta ner för att göra bisalva och kanske ett och annat ljus i höst.
Vi har redan börjat göra lite oljeessenser med rosor och lavendel för att blanda i salvan. Oj, vad det finns mycket kul att göra...