måndag 27 februari 2012

Ta stickling från häng- och klätterväxter


När ljuset återvänder på våren kan man riktigt se hur växterna sträcker på sig och de nya blad som växer ut har en friskare och frodigare färg än de äldre som härdat ut genom vinterns mörker.

Detta är ett gott tecken på att din växt mår bra och det är då man har som störst chans att lyckas med att ta sticklingar även utan särskild växtbelysning (även om det är ännu enklare att lyckas med tillskottsljus tidigt på säsongen). Sticklingar kan man sedan ta under hela växtsäsongen fram till augusti-september, sedan börjar mörkret bli lite väl påtagligt igen för att resultatet ska bli riktigt bra utan växtbelysning.

Här kan du se hur du tar sticklingar av murgröna.
Denna teknik fungerar på de flesta klätterväxter och många hängade växter vi vanligen odlar inomhus som t.ex Vandrande jude, Hjärtan på snöre, Plättar i luften, Karlbergare, Hemtrevnad och många andra likande växter med små noder eller tillväxtpunkter på grenarna.

Steg 1 - Välj en bra gren
Leta upp en frodig och felfri gren av plantan med friska, frodiga blad.


Steg 2 - Klipp
Klipp några millimeter under ett blad eller en nod/tillväxtpunkt ca 10-15 centimeter från toppen av grenen som bör ha 2-4 blad (fler för småbladiga växter som t.ex Hjärtan på snöre och lättar i luften som kan ha dubbelt så många blad.)



Använd en vanlig sax, en kniv eller en sekatör. Ska du klippa i flera olika plantor bör du rengöra redskapet emellan eftersom eventuella sjukdomar lätt sprids i snittytor mellan växterna. Torka i så fall av skärytorna lätt med diskmedel, såpvatten eller t-sprit.



Ofta behöver man klippa av en liten bit på den del av grenen som sitter kvar på plantan eftersom det brukar bli en liten grenbit som sticker upp ovanför det blad som nu sitter högst upp på grenen. 
Den klipper man av några millimeter ovanför översta bladet. (Se det röda snittet på tecknade bilden)

Har man en lång stjälk eller stam kan man klippa fler sticklingar från samma gren. Toppen blir då inte lika fin på den nya plantan men eftersom den i praktiken redan är toppad bryter det snabbt nya skott.

Steg 3 - Rensa
Sticklingen ska nu rensas från onödigt många blad. 2-3 blad räcker för de flesta sticklingar (dubbelt så många för småbladiga växter). Om man frestas att behålla för många blad är det större risk att misslyckas eftersom sticklingen då måste ägna onödig energi åt annat än att bilda rötter. Med färre blad är det helt enkelt lättare att lyckas.
Avlägsna bladen nerifrån genom att dra bort dem försiktigt. Lämna de blad som sitter i toppen.

OBS! Ta alltid bort eventuella blommor eller blomknoppar som också stjäl onödig energi från rotbildandet.


Det är där bladen suttit som rötterna kommer att växa ut. (se pilarna på bilden)

Steg 4 - Förbered plantering
Fyll en liten kruka med såjord. Tryck inte till jorden utan låt den vara lucker. Ett bra knep är att fylla nästan ända upp till kanten och sedan slå den lätt i bordet. Då packas jorden lagom hårt.
Vattna sedan så att jorden är fuktig men inte genomvåt.


Steg 5 - Plantera
Sätt ner en eller flera sticklingar i krukan.  Mängden sticklingar begränsas av att de alla måste få egen plats och inte skuggas av sin ’granne’. I den här krukan sätter vi fem sticklingar.

När de väl fått rötter kan man dela dem till varsin kruka eller sätta dem alla tillsammans i ny jord.

Sätt de så djupt att de ställen där rötterna ska växa ut kommer ner ordentligt i jorden, men se till så att de kvarvarande bladen inte ligger emot jorden. Viss risk finns annars att de kan mögla. 

Tryck inte ihop jorden i onödan utan låt den förbli lucker.


Steg 6 - Vattna
Vattna lite grann försiktigt direkt mot jorden. Genom att vattna efter att sticklingarna stuckits ner fäster man sticklingarna mot jorden utan att det blir för kompakt. 
Det är viktigt att syret kommer åt ner i jorden för att rotningen ska gå bra och plantan inte ska ruttna.


Förvaring och skötsel
Med väldigt få undantag vill sticklingar ha hög luftfuktighet kring sig och det är allra enklast med ett miniväxthus, en plastpåse eller som här med en glaskupa. (Läs vårt tips om miniväxthus för sticklingar och fröer här)
När det blir allt för immigt inne i kupan behöver man ventilera. Öppna då upp om det finns ventiler i miniväxthuset eller ställ locket på glänt ett par timmar vid behov.


Placera sticklingen så ljust som möjligt och gärna vid en temperatur på 20 grader eller mer, men se upp för allt för stark sol som kan bränna bladen och torka upp jorden för snabbt.

Ofta behöver man bara vattna lite någon gång då och då i och med att luftfuktigheten behålls med hjälp av täckningen. Vattna bara om jorden håller på att bli torr annars finns risk att sticklingen ruttnar.


Omplantering
Det är väldigt olika hur lång tid det tar att få rötter på en stickling. Dels är det olika mellan olika sorters växter och dels är det olika beroende av hur varmt och ljust den stått. 
Även årstiden och moderplantans (den växt man tog sticklingen ifrån) kondition spelar roll, men de flesta av våra vanliga krukväxter brukar få rötter på 3-4 veckor, men det kan också dröja 6 veckor eller längre.
Det är bara att ha tålamod. Så länge sticklingen ser pigg och frisk ut är det bara att vänta.

Ibland är det inte helt enkelt att se när sticklingen har rotat sig, men ett tecken brukar vara tillväxt av nya blad. Vänta hellre några dagar extra om du är osäker innan omplantering.

När sticklingen rotats behöver den planteras i vanlig blomjord. Töm då försiktigt ut jord och stickling ur krukan den suttit i. 
Fyll en ny kruka med jord. Börja helst med en mindre kruka eftersom det är lätt hänt att växten annars får för mycket vatten om det finns mycket jord i krukan.
När den sedan vuxit till sig lite mer kan man byta till en större kruka.

Lycka till!


PS: Du vet väl att du hittar en massa bra redskap och hjälpmedel för ditt odlande på vår hemsida. Krukor, prickelpinnar, etiketter, såjord, sekatörer - allt du behöver för att lyckas.
www.wexthuset.com



onsdag 22 februari 2012

Jordbrand, rensningsflygt och ohyra!

Ja, en dag som alla andra. Men när man tänker efter så händer det rätt mycket även en ganska vanlig dag, som idag till exempel.


På hundpromenaden efter lunch kände jag lukten av bränd jord, men tänkte väl inte så mycket på det förrän jag var på väg tillbaka hem och lukten blev ganska överväldigande. Såg mig om och såg hur det rök bakom en liten  sommarstuga ett trettiotal meter från stigen. Tänkte det var bäst att kolla och det var nog klokt så här i efterhand. Det brann inte med öppen låga, men troligen har tomtägaren i helgen eldat grenar från ett omkullfallet träd och inte släckt ordentligt efter sig. Det rök och glödde lätt på en yta på över 6 kvadrat, men det var inte det värsta. När jag sparkade på kanterna kände jag hur tomt det var inunder. Det hade brunnit iväg under marken i rottrådar och torv så den egentliga brandytan var säkert tre gånger så stor. Kände inte det var möjligt och ville inte själv ta ansvar för att släcka för vatten fanns det inget och snö skulle inte räcka så det blev till att larma brandkåren. Möjligen får tomtägaren också en erinran från polisen eftersom det anses som vårdslöst fick jag höra av räddningstjänsten.

På eftermiddagen fortsatte vi stickla pelargoner uppe i växthuset. På väg dit passerade jag bikuporna och fick se hur bina i ena kupan sträckte på vingarna och troligen utförde det som kallas för rensningsflygt; Rensa tarmarna efter vinterns vila. Det surrade bitvis ganska friskt där utanför och de såg oväntat pigga ut med tanke på att de tryckt därinne i kupan i många månader nu. Härligt att se att de fortfarande var i livet!

Rensningsflygt pågår
Inte nog med att jag ibland har påhälsning av vita flygare och gröna löss som vill mumsa på pelargonbladen; nu har även delar av personalen fått smak på dem!
Efter att Torbjörn provsmakade lite blad på P. x Fragrans i måndags har han nu fått dille på att smaka på olika pelargonblad, och det är inte utan att det är lite intressanta smaker som uppenbarar sig.
Jag har själv tidigare bara använt pelargonblad som föda i torkad form som krydda och i bakverk, men varför inte färska? P. x Fragrans har en lätt citronaktig smak (godast är de minsta, färska bladen!) som kan tänkas passa bra till en fiskrätt. Idag har det ätits blad från hängpelargon och både Swanland Lace och Wood's Surprise är riktiga delikatesser. Har en kraftig smak av harsyra.

I växthuset blommar nu en del vildarter, kamelia, citron, rosmarin och några utav de nävor jag sticklade i höstas. Här en som jag inte kommer på namnet just nu, en riktig snygging tycker jag. Blommade hela förra sommaren.


söndag 19 februari 2012

Stenar - inte bara i trädgården...

Jag har drabbats av gallsten - inte kul alls!
Förra fredagen bar det akut in till sjukhuset då jag var nära att tuppa av för det gjorde så himla ont och nu i fredags var det dags igen. En sten hade antagligen fastnat i gallgången och jag blev alldeles gul - gulsot!
Så, helgen har jag tillbringat på sjukhuset. Tack och lov verkar stenen ha passerat och jag är nu hemma i avvaktan på magnetröntgen och operation som är planerad till nästnästa vecka.
Mässfynd
En bonus, om man kan kalla det så är att jag i varje fall snabbt rasar i vikt. Har bara kunnat äta falu rågrut och havrekuddar i mer än en vecka.

Har man något så tråkigt som gallsten kan det ju vara kul att göra något annat - och varför inte tröstshoppa lite?
Närmast dubbelvikt begav jag mig i torsdags till antikmässan här på Älvsjömässan bara för att röra på mig lite och kanske, kanske skulle jag hitta något...
Det gick lite för bra - Idag var vi och hämtade 'fynden'; två skåp, en flasktork, vinställ och en gammal tvättmaskin! Jo, det blev lite mer än väntat, men ett högt skåp till köket har vi letat länge efter och faktum är att vi känner oss rätt nöjda med vad vi fick betala efter lite prutande, och då får man väl vara glad.

Flasktorken står tillsvidare i köket, men så fort vi hunnit möblera om i butiken får den komma dit för att tjänstgöra som hängare för diverse trädgårdsprylar




Köksskåp

Skåp till vardagsrummet

En del av våra moderplantor bor inne på glasverandan och då är det väldigt praktiskt att hantera med en planteringsbricka när det ska sticklas och omplanteras. Då slipper man allt stök och kan plocka bort och fram och fortsätta utan en massa krångel. På vår hemsida finns två olika modeller; Tidy Tray som finns i grönt och svart och planteringsbrickan Plant Start.

Tidy Tray planteringsbricka
Nä, nu ska jag tappa upp ett bad och fira att jag fått komma hem igen!


fredag 17 februari 2012

Pelargoner som tål minusgrader

Här är en lista över pelargoner som tål  minusgrader:
-
-
-
Ja, listan är tom . Enligt min erfarenhet finns det ingen pelargon som klarar minusgrader annat än under mycket korta stunder.
Inte att rekommendera...
Anledningen till varför jag skriver om detta är att jag i det senaste numret i en av trädgårdstidningarna åter igen läst om denna fantastiska pelargon som sägs tåla minusgrader. 
Namnet bredvid bilden i tidningen är helt fel, men jag känner igen blomman på bilden som en sort som för ett antal år sedan dök upp på trädgårdsmässan och folk blev helt till sig i trasorna eftersom den skulle tåla -25C  - Det gör den inte.

Jag kommer inte ihåg vad den brukar kallas. Det är P. violareum eller någon hybrid typ P. x Splendide. Och det är ju lite lustigt med tanke på att pelargoner i denna grupp brukar betraktas som relativt svårskötta och är extremt känsliga för fukt. I kombination med kyla dör de garanterat.

P. endlicheranum
Det närmaste man kan komma en någorlunda köldtålig pelargonart är P. endlicheranum som växer vilt i Turkiet, men jag har aldrig ens tänkt tanken att ta kål på min planta genom att plantera ut den eller låta den stå ute när det är köldgrader.

Nä, jag är ingen expert på detta, men jag har rätt många års praktisk erfarenhet av att odla pelargoner i olika mer eller mindre omöjliga miljöer. Och därmed också tagit kål på en hel del.

Egentligen skulle listan över pelargoner som tål minusgrader enligt min mening kunna innehålla närmare 25000 olika sorters pelargoner för det är faktiskt så att nästan alla pelargoner verkar tåla kortare perioder av -10 grader förutsatt att de är skyddade från väder och vind och står i en miljö med väldigt låg luftfuktighet. Annars är det kört.

Jag har ett litet välisolerat, uppvärmt växthus där det under de senste kalla vintrarna varit ner mot -12 grader enstaka timmar, och flera gånger kring -5. Tror jag förlorat en planta av flera hundra på det sättet och det var då det blev -12. Flera plantor som stod där det var extra kallras fick frysskador och fick beskäras, men klarade sig. Vid -5 har ingen planta gått åt och verkar inte heller tagit menlig skada. MEN – jag vattnar extremt lite under vintern, viket gör att luftfuktigheten är minimal. Jag har aldrig mätt, men det vet nog alla som odlat att fukt i kombination med kyla är förödande. Mögeltillväxt kan komma snabbt och är det minus fryser blad och stjälkar.

När jag var i södra Australien för några år sedan såg jag vildarter, doftpelargoner, engelska pelargoner och tom hängpelargoner ute i trädgårdarna som stora buskar. Det är inte helt ovanligt att det blir neremot -5 grader kallt där på vintern, men trots det klarar de sig. Troligen pga lägre luftfuktighet än vad vi har här samt att de kalla perioderna inte är särskilt ihållande.

När jag låtit mina pelargoner stå kvar i rabatten på hösten har jag studerat dem lite extra när de kyliga nätterna kommit. Jodå, de tål faktiskt en liten köldknäpp, men blir lätt lite frostnypna i bladen. 
Men blir det -5 då förvandlas de till något som kan liknas vid mörkgrönt slem.
En gång lät jag en krukad engelsk pelargon stå kvar på verandan efter frostens inträde. Den klarade sig rätt länge utan att bli till slem, men när det började bli lite längre perioder av minusgrader föll den också.

Vad vill jag nu med allt detta svammel? Jo, jag vill inte att någon ska bli lurad att köpa en pelargon för att sedan förlora den i kylan helt enkelt. Om jag själv köpte en pelargon som jag verkligen trodde tålde -25 skulle jag nog bli väldigt frestad att plantera den i trädgården för att ha den som en exotiskt perenn.

Jag har pratat med flera som  köpt den berörda sorten och provat utsätta den för kyla, men med väntat resultat – slem!
Det är skillnad på om en planta kan klara en kortare tid med lite kyla än om den faktiskt 'tål' minusgrader.

onsdag 8 februari 2012

Livsfarlig telefon!

(Eller SBS - skit bakom spakarna)
Oj vad man kan lura sig av tekniken! Temperaturen växlar ju rätt friskt nu från dag till dag och vissa nätter har varit väldigt kalla senaste tiden.
Kallt i butiken när värmen är avstängd...
Vi har ställt in en extravärmare för att behålla en hygglig temperatur även nattetid i växthuset nu när det pendlat ner mot -20-strecket. Men, ekonomisk (snål för den som så önskar!) som jag är har jag stängt av den dagtid då solen bidragit med värme. Så var också fallet i förrgår.

Runt läggdags kom jag på att jag kanske skulle sätta igång extrafläkten igen, men trött som jag var och kallt som det var ute kändes det inte så tilltalande att traska ut. Hade för mig att jag hört att det skulle bli lite mildare så det var nog ingen fara. (jag kan intala mig vadsomhelst som gagnar mig när jag vill sova...)
Somnade snabbt. När maken kom från trevligheter lite längre fram på nattkröken vaknade jag och vi dryftade temat temperatur och han sade det var kallt, -11 hade bilens termometer visat.
Jag ryckte åt mig mobiltelefonen som låg bredvid sängen. Det är en sån där tjusig sak som visar väder och temperatur där man befinner sig. Och jag såg direkt att han hade fel. Det stod -4 grader på den. Maken hade fel! och det fick han också veta. Men han gav sig inte och jag tittade återigen på min telefon och skulle just visa honom då jag såg att det stor Paris som ort! Inte undra på att det inte var så kallt!!!
Teknikens under - jag hade väl lyckats komma åt någonstans och så blev det Paris istället för Enhörna! Visst, jag är en klåpare, men betänk att jag faktiskt för inte så många år sedan jobbade med just olika typer av applikationer för mobiltelefoner och sk. smarta telefoner. Idag kan jag inte med dem!!!! Vad hände med bakelitluren med krullsnöre???? - Ja, ja. Efter det var det lite svårt att somna om så det var bara att krypa in i morgonrocken och lunka ut i kylan som nu var nere i -14. Hade hellre varit i Paris...

När vi ändå är ute i kylan passar jag på att lägga ut en bild på växtstödet jag byggde i våras för guldhumlen. Jag stack ner två armeringsjärn en bra bit ner i marken och fäste en avkapad bit från en armeringsmatta mellan dem. Sedan prydde jag det hela med ett par tankerutor från Trådspira. Det är ett enkelt, men mycket effektivt sätt att göra något extra av inget speciellt. Med rutorna blir det direkt ett fint trädgårdssmycke som är fint sommar som vinter.


Har ägnat de senaste dagarna åt att fylla på i webshoppen med nyheter och har just lagt in några fler av Lena Linderholms produkter som vi säljer i trädgårdsbutiken. Personligen tycker jag trädgårdsseten som nu finns med flera olika dekorer är underbara. Muggen är jätteskön att dricka ur och fatet är genialt. Vi använder dessa var dag till frukosten och de är verkligen perfekta om man ska smita ut och sätta sig med en liten kaka på balkongen eller i trädgården (när det blir lite varmare då kanske...)


Chester, en av våra Rhodesian Ridgeback är en riktig livsnjutare. Här ligger han och solar sig genom fönsterrutan i det som från början var tänkt att vara mattes divan...





fredag 3 februari 2012

Varning för värme och uttorkning!

Nä, det har inte snurrat helt däruppe. Med kylan som kommit drar våra element igång på högvarv och även om rumstemperaturen i stort inte imponerar så är det ofta väldigt varmt och torkar fort ut i de krukor som står ovanför eller nära ett element.
Temperaturen varierar också mycket mellan dag och natt. Särskilt de dagar då solen tittar fram. Det blir lätt lite jobbigt för växten när solen steker på, jorden torkar och antal ljusa timmar trots allt ännu är allt för få.
Receptet är att hellre vattna lite och ofta istället för att vattna mycket på en gång. Eftersom ljustillgången ännu är så låg kan växten inte tillgodogöra sig för mycket vatten än, men hettan från elementen måste samtidigt kompenseras.

Med kylan har också isen på dammen lagt sig. I natt frös den igen helt trots syrestenarna som ligger i för att hålla isen öppen så nu blir det till att löpa skytteltrafik med varmvatten för att hålla ett hål öppet. 


Som förra vintern när det var så himla kallt eldar vi för fullt i köksspisen så det går snabbt att få en kanna varmt vatten. Min fina tekanna, som varit med på bild här flera gånger, har blivit en trotjänare när det gäller att värma vatten till dammen. Jag bara älskar den - blir alltid glad av att se den!


På vägen mellan växthuset och lagret hittade jag den lilla söta hönan jag köpte när jag var på Hampton Court i somras. Hon var nästan helt översnöad, stackarn!


Det finns ju en del positiva effekter av kylan också - eller inget ont som inte har något gott med sig...
Vattenskålen hos hönorna fryser titt som tätt och det är ju inte så kul - men isklumparna som bildas blir till perfekta islyktor som jag ställt vid vårt utespa inför helgens dopp!


Nä, nog med snöiga bilder! Här en bild på en hyacint från julen 2010 som slagit ut i växthuset. Jag tycker faktiskt den är finare så här med lite glesare blommor.