tisdag 31 maj 2011

Det hoppar grodor ur munnen

Vilken dag det har varit! Full rulle med leveranserna och fortfarande ganska mycket pelargonbeställningar som går iväg, men det märks att den intensivaste perioden när det gäller pelargonsticklingar är över. Vi jobbar på att rota några av de exotiska zonarticpelargonerna, men de ger tyvärr inte så många sticklingar.


Åsså var det något om grodor ja...
Torbjörn som stod och grävde invid dammen för att plantera en vacker pärlemorrönn ropade på mig för att visa paddan som ingen av oss ännu sett i år. Att den fanns där visste vi, dels pga det söta lockropet den höll på med för någon månad sedan och än mer påtagligt pga de tusentals grodyngel som far fram i klunga i damman och håller undan den värsta algplågan. Jättesöt var den där den liksom hängde i vattenytan för att sola sig. Vi ropade till oss Ly, vår nya praktikant från Skillebyholm så hon också skulle få se grodan, eller paddan, eller vad det nu är, så hon kom också och kikade.


Kolla tjocka magen!

Efter en stund dök den och vi vände åter till arbetesuppgifterna, men vi hann inte långt.

Ly passerade 'bryggan' vid dammen och skrek i högan sky. Vi tänke de var en geting eller något som anföll, men hon pekade på dammen och skrek att det var en jättestor orm där och kort därefter slingrade sig en ganska stor orm upp ur dammen och in bland växterna. Den hade ett tydligt sicksackmönster på ryggen med också två tydliga fläckar bakom 'öronen' så Torbjörn sa tvärsäkert att det var en snok. Vi hann se att den nyligen ätit för den var jättetjock på mitten och eftersom jag kvällen innan hört grannen berätta om en bekant som haft stora bekymmer med snokar som äter deras dammfiskar bad jag Torbjörn fånga den.
Han rusade runt till andra sidan damman och lyckades med hjälp av en kratta hålla fast den. Det kändes inte snällt att döda den så vi bestämde att han skulle bära ner den till Mälaren och släppa den där.
Han bar iväg med den i bakänden av kroppen och efter bara några meter började den liksom kvälja och ut kommer sakta men säkert en groda. (Det var inte paddan vi nyss beundrat för denna var liksom lite klenare byggd)
Han stannade till och successivt åkte grodan ur gapet.
Torbjörn trodde den var död, men jag såg att den blinkade med ögonen så vi väntade ett tag och till sist slapp hela grodan ur ormens gap - Vilken syn!


Grodan smiter ur gapet
 Grodan hoppade vingligt iväg men vi tog upp den och släppte ner den i dammen och den simmade snabbt väg, räddad till livet.
Jag lyckades få några bilder av denna underliga händelse annars hade man kanske knappt trott det själv.

Efter en sådan händelse fanns inget annat att göra än att fika så det blev en kopp med nybakade rabarbermuffins.

Eftermiddan bjöd sedan på diverse trädgårdsaktiviteter där vi bl.a. planterade bananträdet jag köpte på trädgårdsmässan. Det ska tåla -25 med täckning så nu får vi se.

Vi lade ner mycket grus i botten för att ge den en bra dränering till att börja med.
Tyvärr gjorde blåsten att några blad gick av, men det växer ju ut nya stora blad med rasande fart hela tiden så det blir nog fint snart.



Innan jag gick in gav jag mig på päron- och plommonträden vi planterat runt köksträdgården och påbörjade spaljeringen av dem. Det blev faktiskt ganska fint med en gång, men mycket arbete, och framförallt tid kommer gå innan det blir riktigt bra.


Slutligen vill jag också hälsa Barbro välkommen. Hon ska praktisera hos oss en månad och hjälpa till med att få bättre ordning på delar av det administrativa.

fredag 20 maj 2011

Kan något stoppa mig?


Jag har fått sticklingsdille av stora mått. När allting nu börjat grönska och jag tar en tur i trädgården ser jag bara sticklingsmaterial överallt.
Igår när jag gick en liten kvällsrunda  kom jag in med tre olika sorters rossticklingar och en telemarkskaprifol. Inte alls meningen och plats finns det som vanligt inte. Det är nog till och med så att det är som allra mest trångt just nu med alla frösådder, plantor och växter i stora krukor som ännu inte kunnat flytta ut.

Sen kommer nästa grej: Vart ska allt planteras? Visserligen har vi rätt stort här, men redan nu finns det ganska många (flera hundra) plantor som står och väntar på att bli nedgrävda här  trädgården. Men jag kan bara inte låta bli...

STICKLINGSTIPS
Hursomhelst delar jag gärna med mig om  hur jag brukar göra för att lyckas med de tidiga, örtartade sticklingarna från trädgården:
* Klipp ner skottet så att det bara finns ett eller ett par bladpar.
* Klipp av halva bladen om de är stora.
* Sätt ner en eller flera sticklingar i en kruka med såjord som är väl genomvattnad. Enklast är att ställa krukan i vatten så att den får dra så mycket den behöver.
Krukan bör vara  minst 9 cm bred, helst 11 cm. De fyrkantiga perennkrukorna är toppen eftersom de också är lite djupa djupa.
* Ställ ner krukan i en 5-liters plastpåse.
* Stick ner två korta blompinnar (eller grillpnnar) i krukan så att påsen inte faller ner.
* Stäng med en påsklämna.
* Ställ ljust och varmt utan att det är för hett.
* Vädra någon gång då och då genom att ta bort klämman och öppna upp påsen.
Troligen behövs ingen vattning innan rötterna kommit, men håll koll om det drar ut på tiden. Oftast ser man att rötter bildats genom att plantan börjar skjuta nya skott. Vänj den då över ett par dagar av med den mysiga atmosfären i påsen och skola sedan i vanlig jord där den får växa någon månad eller två innan plantan sätts ut på sin slutliga plats.


Jösses vad sparris växer fort! Vi har flyttat de stackars sparrisplantorna som tidigare satt i kompakt lerjord till ett mycket bättre läge med mycket sand i jorden. Efter bara några dagar har plantorna satt fart och börjat växa och vi förundrades över hur snabbt det gick.
Vid 11-tiden idag mätte vi en av skotten som då var 25 cm. Tanken var att jämföra på måndag för att se hur mycket den vuxit över helgen, men redan vid halv fyra-tiden i eftermiddags kändes det som att den hade vuxit så vi mätte igen: 28,5 cm. 3.5 cm på bara 5 timmar - Inte illa!



RABARBERGÖMMA
Slutligen måste jag bara tipsa om dagens mumsbit signerad Lola. Hon har idag bakat en supergod rabarberkaka som flera av våra kunder genast ville ha receptet till och det var inga hemligheter:


75 gram smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

centimeterstora bitar av rabarberstjälkar (eller andra bär från trädgården)
Florsocker att pudra med.

Vspa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredenserna i smeten.
Bred ut i en smord liten form. Stö över rabarberbitarna och tryck ner dem lite i smeten Grädda i 175grader ca. 20 minuter. Pudra lite florsocker över kanan när den svalnat och skär upp i laom stora bitar.
Serveringstips: Lägg bitarna på ett rabarberblad och göm dem genom att lägga ett rabarberblad över. Skyddar mot insekter och uttorkning,

torsdag 19 maj 2011

Använda flasktork som flasktork!

Ibland har jag en förmåga att sluta tänka och krångla till saker. Härom dagen t.ex när jag skulle diska ur ett antal flaskor det varit enbärsdricka i för att spara till höstens äppelmust stod jag och funderade över hur jag skulle få dem att torka någorlunda snabbt.
Att jag stod med en rejäl flasktork bakom ryggen hade jag först inte en tanke på, men tack och lov möttes några ledningar i huvudet och jag insåg att den faktiskt går att använda till att torka flaskor och inte bara för att hänga kaffemuggar och annat smått man vill ha inom räckhåll i köket - Smart!
Är du sugen på en egen flasktork har vi fina i butiken som passar även om man inte har så stor plats.

Nu händer det massor med roligt i trädgården. Den nya köksträdgården börjar ta form och de träd jag köpte för att spaljera på staketet sitter nu på plats och själva spaljerandet tar snart vid.
Det är totalt 8 upphöjda odlingsbäddar där vi under gårdagen sådde och planterade ut förodlade plantor i alla utom en. Där ska jag ha mina kålväxter och innan jag planterar dem måste vi hitta på en smart konstruktion att fästa ett litet hus klätt med fiberduk för att förhoppningsvis minska mängden jordloppor som annars kalasar på plantorna och gör odling av kålväxter helt omöjlig här. Jag har lyssnat runt bland många kunniga odlare och ohyrebekämpare, men har inte fått reda på något som verkligen biter på jordloppor förutom att man kan reducera dem genom att spruta med såpvatten, försöka hålla hög fuktighet och kanske, kanske kan det vara till hjälp att täcka plantorna. Vi får se hur det går. Tips emottages mycket tacksamt!

I eftermiddags började vi plantera magnolior i det som ska bli en 'Magnolialund'. Det är 10 olika magnolior som planteras på ett område där gräsmattan mellan plantorna successivt ska bytas ut mot rabatter med marktäckare och lite uppstickande lökväxter. Känns som det kan ta några år innan det blir riktigt fint, men lyckan när man ser enstaka, lite speciella och ovanliga magnoliablommor öppna sig väger upp ganska bra.


Vi har fått hem underbara rosor och fantastiskt fina rhododendron bland mycket annat nytt i butiken denna vecka. Det är gammaldags rosenbuskar med en doft som är ljuvlig.













Vi har också fått in otroligt vackra smycken i 99% silversom är gjorda av pelargonblad. Ett riktigt hantverk av en lokal tjej som utbildar sig till guldsmed. Kommer även på hemsidan inom kort.

Vi har också fått in den populära växttrappan i rost igen. Snygg finish, härligt stabil och med gott om plats för dina krukor.

Välkommen ut och kika på allt nytt i helgen. Här finns mängder med perenner och extra mycket nytt nu till trädgården, till mor och till dig!