söndag 23 september 2012

Landningssvårigheter

Nja, det är väl inte så illa som det låter. Den fysiska landningen med planet från England gick utan några  incidenter. Titeln på inlägget avser att jag har svårt att 'landa' efter alla intryck efter resan.
Vet inte hur många gånger jag varit i England vid det här laget. Räcker 30? - kanske... Var gång blir jag så rysligt inspirerad och har med mig så mycket idéer så det borde räcka i 10 år - minst, men sen är jag där igen.
Jag älskar landskapet och frodigheten där borta, men också att intresset för att odla och för den egna täppan är så stort. Det gör att det finns så mycket att lära därifrån, både rent praktiskt, men också av vilka produkter de använder och vilka leverantörer som finns.
Besöket på inköpsmässan, GLEE, som var huvudanledningen till vår resa var verkligen jättebra i år. Vi hittade mycket nytt och flera av våra befintliga leverantörer visade upp många fina nya produkter som snart också finns i vår webbutik. Det är sjukt kul och såååå spännande!!!!

Självklart passade vi på att besöka lite fler trädgårdar också under resan. Hidcote Manor som jag älskar för sina många rum och de vackra blickpunkterna var ett givet besöksmål. 



På Hidcote har de också ett par jättefina insektsbon byggda med pallar som stomme. Jag tycker de är fantastiskt vackra och de pryder sin plats nästan var som helst i trädgården. Extra smart i köksträdgården för att  uppmuntra kryp som tar hand om dumma kryp...


Kiftsgate Court gardens, en privat besöksträdgård som ligger fem minuter därifrån hade jag inte besökt tidigare och där var verkligen jättefint. 


Höjdpunkten på det besöket var The Kiftsgate Rose. Det är en ros med spännande historia från 30-talet. Det är en form av Rosa filipes som blir enorm! Den blommar med otroliga klasar av vita, enkla blommor och sträcker sig där den växer idag på en yta av 20 x 25 meter högt upp i omgivande träd.


Vad gör man då? Jo, man försöker naturligtvis få tag på ett exemplar. Men självklart var de slut för säsongen. Å vad gör man då? Jo, man frågar om man får ta en stickling såklart! Det fanns ju lite att ta av kan man tycka. Och visst fick jag det. Så nu står där ett antal sticklingar i växthuset som jag hoppas ska rota snällt och ser med spänning fram emot dess framfart här i trädgården. Säkerligen inte så framfusig som där, men säkert blir det en blomma eller två.

På väg söderut mot Gatwick stannade vi till på en 'antiklada' där jag brukar göra ett fynd eller två vid mina besök. Så även denna gång då jag för en lagom slant fick med mig dessa underbara tavlor. Älskar motiven, men även ramarna är jättefina tycker jag.


Innan flygplatsen var ju ett besök på RHS trädgård Wisley ett måste. Det är svårt att sluta imponeras av deras perennrabatter, den enorma fruktodlingen, palmhuset, rosenträdgården, woodlandet... Ja, där finns nog allt man kan önska.


Krönte besöket där med ovanligt lite shopping i deras nursery; en grönblommande ros, en gyllenbladig, flikig fläder och en jättefin hortensia.



odorata 'viridiflora'
Fick jag någon Pimms då? Svaret är givet...

Så, nu sitter jag här och försöker landa bland alla broschyrer, mail från nya leverantörer, plantor och tankar. Behöver nog ta en chokladbit tror jag för att få lite energi...

måndag 17 september 2012

Besök på Wakehurst

Sitter här på sängen på vårt B&B i Stratford och kan konstatera att det blir en vacker dag.
Vi körde hit upp på eftermiddagen i går efter ett underbart besök på Wakehurst. Det är en gigantiskt park med min favorit bland Walled Gardens.


Där finns också The Millenium Seed Bank som samlar och förvarar fröer från världens alla hörn. Nu kommer jag såklart inte ihåg hur många olika arter och fröer de har, men många är det. Väldigt intressant hur de arbetar med att försäkra sig om grobarhet osv.
Det första vi möttes av var mängder av cyklamen som spritt sig under stora ekar vid ingången. Otroligt vackert! Det är verkligen en odlingsvärd växt som väl i alla fall vi som bor i de mildare klimatzonerna hemma i Sverige borde odla mer tycker jag.


Här kommer ett par bilder till från besöket. Visst är gräsen vackra?


Tama fasaner såg vi också. Denna var mer hungrig än blyg.


Idag står Hidcote Manor och Kliftsgate på schemat. Tror nog det kan bli en ganska bra dag...



fredag 14 september 2012

E man så e man...

Jag tror att det är svårt att ändra på hur man är och ytterligare ett bevis för detta framkom förra söndagen. Jag hade bokat in mig på en tur med STA, trädgårdsamatörerna till Tommy Ahnby och  Gullmarsfjordens plantskola. Jag hade väl en aning om att jag inte skulle komma tomhänt därifrån, men hade väl kanske inte tänkt mig handla mer än ett par växter...(vem lurar sig själv här?!)

Jag och min biodlarkompis Carine skulle möta upp bussen i Örebro klockan 7 på morgonen vilket innebar ca två timmars bilresa i arla morgonstund. När vi anlände till parkeringen vid 'svampen' i Örebro lystes den precis upp av solens strålar vilket blev väldigt mäktigt där vi stod i en i övrigt helt mörk omgivning.


Fram emot lunchtid var vi framme och det var helt underbart. Kände mig lite som Nalle Puh kan tänkas göra framför ett fält med 100 honungsburkar eller så.
Jag hade förberett mig så mycket jag hunnit genom att ladda ner sortimentlistor från nätet och bockat för en del som var intressant, men dessa låg självklart kvar i bilen i Örebro. Vi hade bara ett par timmar på oss och med tanke på det underbara utbudet av t.ex 200 olika magnolior (min favoritväxt tillsammans med blåregn!) kändes det lite jobbigt. Därtill fanns det hur mycket som helst av annat åtråvärt där och allt såg ut att vara av väldigt bra kvalitet.
Väldigt många magnolior...
Tiden, och till viss del vetskapen om bilens begränsade utrymme fick mig att stoppa vid 16 träd och buskar och tur var väl kanske det...
Det blev sju stycken magnolior som innebär att det blir en liten utbyggnad av vår magnolialund.
Dessa sorter fick jag med mig:
- Rosemarie x Dark Diva
- Big Dude x Royal Splendor
- 'Rud'
- tripetala x macrophylla
- Ned's North'n Belle
- 'Lina' (cylincrica x 'Woodsman')
- loebneri 'Wildcat'

Andra passagerare blev ett valnötsträd, sammetshortensia, skenkamelia, blomsterkornell och lite andra sköna gröna kompisar som nu ska bo hos oss.

Det är också härligt att upptäcka att man inte är ensam om att vara mer eller mindre galen. Vi var 33 stycken i bussen och det tog säkert över en timme att få in allas växter och det gick inte helt smärtfritt heller.
Lätt bekymrad busschaufför
Bussens bagageutrymmen fylldes snabbt och eftersom flera köpt rätt stora träd var det bara att knö in dem inne i bussen. Själv satt jag på vägen hem med huvudet mer eller mindre i en magnoliaskog.

Mobil magnoliaskog (utsikt från min sittplats i bussen)
Nu står plantorna stadigt nedställda med krukorna fastkilade i en armeringsmatta i väntan på att jag ska bestämma planteringsplatser för dem.

På söndag bär det iväg till England för inköpsresa, trädgårdsbesök och inspirationsinsamling. Tanken är att jag ska insupa lite (Pimms!) och idéer inför höstens planteringar här i trägården.

onsdag 5 september 2012

Panik i maskkomposten!!!!

I måndags när jag kom upp till en av våra maskkomposter och lyfte på locket för att mata de små liven såg jag genast att det inte stod rätt till. Maskarna hade krupit ihop i ett par stora klot som hängde i två av hörnen med strängar av maskar som strävade upp ur kompostkärlet. Jag har aldrig sett något liknande och det är synd att jag inte hade kamera till hands för det såg verkligen konstigt ut. Stackarna - de flydde helt enkelt. Efter fredagens mustande av äpplen hade vi lagt en del av äppelavfallet i komposterna och det hade blivit både för varmt när det började brytas ner och dessutom hade det börjat jäsa och kanske till och med innehöll alkohol som inte våra hjälpsamma små vänner trivs med.
Vi kastade oss över komposterna för att rädda så många som möjligt genom att tömma bort äppelresterna, lägga på lätt förmultnade löv och vattna för att minska temperaturen och späda ut eventuella frätande rester äpplena producerat. Usch vad man känner sig hemsk. Maskarna måste ha kämpat förtvivlat och vi såg rätt så många som helt enkelt inte klarat sig. Ja, det är väl bara att lära sig och inte göra om misstaget och förhoppningsvis sprida informationen så ingen annan gör om misstaget. Som tur är verkar det nu som allt normaliserat sig i komposterna igen och maskarna kan arbeta i lugn och ro.


Jag har börjat samla lite fröer från några av våra favorittomater. Det är inte helt säkert att det blir samma tomat av sådden som den planta man plockat ifrån eftersom sorterna kan korsas om man har flera, men min erfarenhet är att det för det mesta blir någorlunda lika.
Att samla frö från tomater är enkelt. Tänk på att välja ut en ordentligt mogen tomat att ta fröerna ifrån. Karva ur fröerna och häll i ett glas vatten och 'tvätta' dem rena från fruktkött. För att få dem helt fria från fruktköttet kan man hälla över dem i en sil och spola av dem. Därefter häller jag över dem på en liten tallrik med ett dubbelt lager hushållspapper där de får ligga några dagar och torka upp ordentligt. Sedan kan man lägga dem i en liten papperspåse tills det är dags att plocka fram dem i vår. Tomatfröer går att spara länge och tom frysa ner. Jag förvarar dem i rumstemperatur och lyckas bra med fröer som har legat i minst 3-4 år utan att jag märker något större problem med grobarheten.

Vädret imponerar inte precis och många av perennerna ser rätt slitna och tilltufsade ut. Här en bild på en  av mina dahlior som är ett vackert undantag.


I trädgården håller vi som bäst på att färdigställa en ny parkering och passar samtidigt på att bygga ett par växtbågar i trä som ramar in ingången till gången mot butiken och gången mot dammen. Det är fantastiskt hur mycket det förändrar hela vyn bara genom att sätta upp några pelare. Man får ett helt annat perspektiv. Återkommer med bilder när vi är helt klara och fått till lite planteringar runt om.

I morgon bär det av till Taxinge slott där vi ska hämta lite tillökning till hönsgården. Vi har tyvärr bara två hönor kvar efter besök av sparvhöken tidigare i år och i förra veckan dog en av våra pullor troligen av hög ålder så de behöver få lite sällskap till vintern så de håller värmen lite bättre - åsså vill vi ha fler ägg!