fredag 17 augusti 2012

Många blåregn blir det...

Något av det roligaste jag vet är att kolla om det kommit upp något jag frösått eller om rötterna börjar titta ut i botten av krukan på något jag sticklat. Det är lite konstigt, men bra att man inte har så stora krav på att bli road. Med tanke på att jag frösår och sticklar så mycket borde jag ha tröttnat vid det här laget - men icke! Nja, kanske blir jag inte lika upphetsad när t.ex. en lite solrosgrodd börjar visa sig ovan jord som när jag i dag såg att det vitblommande blåregnet jag stack för ca fyra veckor sedan fått ordentligt med rötter, men lite mysigt är det.


Lite galet är det också, för jag kan knappt motstå att ta sticklingar av det mesta. I fallet med blåregnet råkade en liten del brytas av när jag band upp den så det var bara att sticka ner den i jorden och så blir det hela tiden med allt möjligt - Bara måste prova!
När jag var uppe i växthuset i dag för lite 'rot-spotting' bland sticklingkrukorna blev jag också väldigt glatt överraskad när jag såg att rosen jag stack för bara 14 dagar sedan fått rötter som redan hittat ut i hålen på krukan. Två veckor - inte illa. Särskilt inte med tanke på att de satt i en ganska stor kruka så rötterna måste vara rätt långa. Trots detta tänkte jag vänta ett par dagar med att skola dem så de hinner växa på sig lite till.

Målningsarbetet fortskrider och nu är nästan hela sidan mot sjön klar. Jag kan tyvärr inte ta åt mig så mycket av äran för detta utan det är maken som farit som en jo-jo på skyliften i snart två veckor.
Här är en vy från trädgården. Jag tycker att huset smälter in väldigt bra i allt det gröna. Vore jobbigt om man inte var nöjd...


Delar av den här veckan har jag varit uppslukad av att uppdatera hemsidan med alla de underbara lökväxter som snart kommer till vårt lager direkt från Holland. Det har varit väldigt svårt att välja ur ett gigantiskt sortiment med mycket udda och ovanliga sorter och väldigt, väldigt många 'måste-ha'-sorter!

Klicka på bilden för att komma direkt till lök-sidan!

Men nu är det klart och det känns skönt att ha städat skrivbord inför nästa vecka då vi kommer med två nya produktgrupper - Spännande värre!!! Berättar mer om det nästa vecka.

Nu ska jag sätta igång en omgång kallrörd äppelsaft. Måste som vanligt så här års tipsa om mitt recept. Enkelt, smidigt och JÄTTEGOTT!
Här är en direktlänk till receptet.



söndag 12 augusti 2012

Tack för en trevlig helg!

Tack alla som kom och hälsade på i vår trädgård nu i helgen.
Vi har ju normalt öppet både lördag och söndag här i trädgårdsbutiken i Enhörna nu på sommaren, men i anslutning till evenemanget Tusen Trädgårdar har vi hållit öppet extra länge och haft guidad visning här i trädgården.


Det jag själv tycker är allra roligast är att det vuxit så mycket på den korta tid som gått sedan vi började plantera här i trädgården. Det mesta i trädgården planterades förra året och nästan allt, förutom området kring dammen gjordes året innan. Det är verkligen imponerande växtkraft.

Eftersom vi är helt sysslolösa! har vi dragit igång projekt Ommålning av huset! Det var helt klart dags att måla om, men vi hade viss beslutsvånda när det kom till färgvalet. Skulle vi behålla det röda med vita knutar, eller skulle vi slå till och byta färg? Som framgår av bilden är det färgbyte som gäller och nu när man börjar se resultatet är jag väldigt nöjd och ångrar inte att vi bytt. Vad tycks?


Här följer lite bilder från trädgården så som den visades idag. Ett roligt inslag var rosen Winchester Cathedral som dagen till ära valde att visa upp två rosa blommor bland allt det vita. Läste i Lars-Åke Gustavssons underbara rosböcker att den brukar göra så ibland.

Winchester Cathedral med rosa blommor
Bredvid dammen
Kordes 'Aloha'
Nysrot

Bilden ovan visar en av rosorna med matchande klematis som blommar just nu i rosenpergolan.
Jag har börjat ta fler rossticklingar nu och det är fantastiskt enkelt. Idag skolade jag upp 15 sticklingar som rotat på mindre än tre veckor. Kul tycker jag!


Inom kort kommer en beskrivning på hur jag gör att läggs ut på hemsidan.


tisdag 7 augusti 2012

In the backseat of my car...

Ja, man har det inte roligare än man gör sig så vad göra i baksätet på bilen? - Transportera blommor såklart!


Baksäte och baksäte förresten. I min lilla Smart finns inget baksäte, men tillräckligt mycket plats på passagerarstolen och i bakluckan för den stora mängd olika sorters gula rudbeckiaplantor som jag fick med hem från min vän Carine i kväll. Hela bilen var i princip knökfull så i morgon bitti blir det till att gräva ner dem på lämpliga platser här i trädgården.

Vår trädgård är med i Tusen Trädgårdar med visning här nu i helgen, men risk finns väl att de inte hinner sträcka på sig till dess utan slokar lite, men vad gör det? Så är det ju i verkligheten och det kan man nog säga att vår trädgård befinner sig i - verkligheten. Här trivs ogräset lika bra som allt annat. Men om vi bara skulle rensa ogräs skulle vi inte hinna med annat kul så någon nollvision när det gäller ogräset talar vi inte om här. Tids nog hinner vi rensa...


Idag har jag sett en fjäril jag inte kan påminna mig att jag sett tidigare. Den är i princip helgrön med lite vitt. Där den satt mot grön bakgrund såg den nästan 'photoshoppad' ut fast det var 'live'. (Älskar det svenska språket!) Har surfat lite nu och kommit fram till att det är en Dagfjärilsmätare. Aldrig hört talas om förut, men fin var den.

Jag har tidigare odlat meloner i växthuset, men pga platsbrist provade jag förra året att odla dem på friland men det gick inte så bra. Det var helt enkelt för kallt för att de skulle utvecklas ordentligt så i år har vi dem på friland med odlingstunnel över. När jag kikade in där idag för att vattna spanade jag nyfiket efter eventuella frukter och jajamensan - där syntes i vart fall två små duniga bollar. Inte så stora än, bara knappt 5 centimenter, men de kommer utvecklas ganska fort till saftiga, goda frukter - mums!



lördag 4 augusti 2012

Klarrapportering!

Nja, jag har väl inte hållit på dag och natt och rensat lavendelrabatter sedan jag senaste bloggade, men till och från under flera dagar nu och äntligen är jag klar. Eller klar och klar... Ogräset är borta, men det återstår att föryngra många av plantorna och sätta in lite småplantor i de gluggar som finns.


Det behövs rätt många små lavendelplantor för av någon konstig anledning har jag hittat ett ställe till där jag vill plantera lavendel. Vi har äntligen murat upp teglet som legat i en hopplös hög sedan den provisoriska muren jag staplade utan bruk rasade förra hösten. Men nu ska vi fira med ett dopp i badtunnan som man nu mer eller mindre slipper se. Istället har det blivit en lite skön oas med tegelmur på två sidor, spaljéer med blåregn, rosor och klematis på en sida och en häck med vajande pil på fjärde sidan. Igår ställde jag dit lite växter och lyktorna har kommit på plats igen. I hålrummen i muren tänker jag ställa värmeljus i glaskoppar. Blir nog mysigt när skymningen faller.
Lavendel var det ja. Jo, på utsidan av muren har jag planterat murgröna och en ros. Längs hela ena sidan ska de nya små lavendelplantorna sättas. Tur att jag har lite självsådder och sticklingar från i höstas. Får se om det räcker...



Parallellt med att jag rensat lavendelgången har jag också varit tvungen att stödja och binda upp rosorna som slingrar sig i spaljéerna i gången. Det är otroligt vilken växtkraft de har. Rosorna planterades för två höstar sedan. Förra året blommade det lite grann, men i år är det fantastiskt fin blomning och de skickar ut många nya, långa grenar som måste styras upp. 
Jag har genomgående använt Soft-Tie som vi säljer i webbutiken och jag vet inte vad jag skulle gjort utan för det är helt suveränt. Enkelt, tåligt, och skonsamt för växterna. De två färgerna som finns; brun och grön smälter verkligen bra in och särskilt den bruna är perfekt när man vill binda mot något i trä, men passar också jättebra mot förvedade grenar.



Jag har också putsat på mina spaljerade päron- och plommonträd som sedan i höstas skjutit många nya skott. Eftersom det nu är JAS-period kunde jag med gott samvete gå loss på dem och klippa av alla spretor och skott som växer åt fel hål. Soft-Tie finns i två grovlekar och den tjockare är perfekt för att styra upp grenar och när man vill binda upp lite kraftigare plantor eller t.ex för att bind ihop ett växtstöd...


Jag bara måste rekommendera spaljering av träd och buskar. Det är snyggt, platsbesparande och hur kul som helst att forma!