torsdag 28 juni 2012

Underbara digitalis!

En ny kärlek har börjat spira här. I takt med att fingerborgsblommorna slår ut här i trädgården blir jag mer och mer förälskad. Vilka skönheter!
Det är plantor från förra året då jag sådde de åtråvärda specialsorterna jag köpte frö till på Chelsea Flowershow.


Tyvärr har regnandet slagit ner några av spirorna, men de flesta står kvar och de är underbara tycker jag. Det är flera mer udda sorter på gång att slå ut. Några småvuxna, några med flikiga blad och flera som har klockor runt hela spiran - I like!



Appropå frösådder - Vi sådde nära 30 olika sorters nävor förra året och nu vadar vi nästan i nävor här i trädgården. De är fantastiska! De är nog mer varierade än vad många tror. Det finns pyttenävor och jättenävor och bladformerna och blomningstiderna skiljer sig mycket åt, vilket gör dem mycket användbara i många olika sammanhang. Återkommer senare med mer om nävor, men vill gärna dela med mig med en bild på denna jätteplanta. En näva frösådd förra året är närmare en och en halv meter hög och bred. Antingen måste den eller rosenbusken som drunkar i den flytta... 
Fredag morgon: Har just varit ute i trädgården och när jag gick förbi nävan måttade jag lite mer seriöst och den är nog ca 120 cm hög och nästan 200cm bred!!!



Ampeln från filmen
För dig som sett filmen vi spelat in som visar hur man gör en riktigt prunkande ampel kan det vara intressant att se hur den ampel vi planterade då för lite över två veckor sedan ser ut idag. Här är en bild


Det syns rätt tydligt att växterna som planterats på sidorna börjat rikta sig uppåt, täcka sidorna och ge ampeln en vacker form. 

Rabarberbladet
I förra veckan gjöt vi ett par rabarberblad och jag visade här på bloggen en bild på hur vi kladdade med betongen. Dagen efter när vi kollade var det några fina sprickor i dem båda trots att jag varit duktig och vattnat noga med regnet som medhjälpare så att det inte skulle brinna för fort.
Bladen var så pass stora så vi övervägde redan från början att armera med hönsnät, men valde dumt nog bort det som kanske hade räddat det hela. Men - vi gav inte upp. Införskaffades en burk primer som vi målade på betongen för att kunna gjuta ett tjockare lager och armerade nu självklart med hönsnät.
Vattnade som en galning och lade också över plast för att hålla en högre fuktighet.

I måndags var det dags för avtäckning. Skulle det lyckas med det extra lagret? Var sprickorna i första lagret för stora? 
Det blev faktiskt jättelyckat. Det största bladet som är ca 70 x 70 blev allra snyggast, men båda blev lika bra och de små, små sprickorna syns bara om man tittar väldigt noga.


:
PS: Om någon vill veta namnet på sorterna ovan kan jag kolla i min lilla bok där jag loggar alla inköp och sådder...DS

söndag 24 juni 2012

Midsommarmöda

Visst är det härligt med midsommar, men den kommer alldeles för fort tycker jag.
För mig personligen symboliserar midsommar förutom den härliga blomstringens tid även två mindre postitiva saker:
1 - Hösnuvan drar igång på allvar
2 - Tvestjärtarna gör sitt intåg

Det där med hösnuvan brukar för det mesta gå rätt bra. Med lite piller och ögondroppar blir de flesta dagarna helt ok även om man går omkring rödnost och rödögd efter nysattacker och ruskigt kli i hals och ögon som kommer och går, men tvestjärtarna...

Helt OK!

Också OK!
Har inget emot spindlar, gråsuggor, ormar, myror mfl, men tvestjärtarna har en särställning som ger mig kalla kårar och jag blir rejält handikappad under resten av sommaren. Ett gissel för en som älskar att jobba i trädgården. Kanske borde jag i rent terapisyfte leta upp ett par tvestjärtar, fotografera dem och sätta upp en förstoring någonstans, men uuuuh - rys, rys!!!
Allt regnande hittills i år lär inte ha påverkat populationen negativt så det är bara att stålsätta sig...

Midsommaren firades som brukligt på regnsäkert ställe. Dvs ett ställe där det säkert blir regn. I Mullsjö har det om jag minns någorlunda rätt bara varit soligt på midsommar ett par gånger de senaste 15 åren. Känns inte så lustigt kanske, men varför chansa. Tradition är tradition och regn fick vi!

Midsommardagen började inte så där jättebra. Gick upp vid 6-tiden för att hinna baka en matpaj för att ta med till firandet. När vi stannade för att tanka en kort bit hemifrån åkte pajen ur bilen och ner i backen. Tusen bitar glas blandat med pajsörja rakt ner i asfalten. Det tog ett tag att få upp allt glas kan jag säga. Typiskt hamnade det i körbanan så det kändes verkligen extra viktigt att allt togs bort...

Något annat jag gärna avstår från i traditionsväg är hemresan. Helt utan förvarning började en massa varningslampor lysa i bilen och motorn la av helt. Tur i oturen på riksväg 40 med bara en fil åt vardera hållet lyckades vi få stoppet lagom för att rulla in i en p-ficka så vi slapp bidra till helgköerna.
Lagom kul med fullproppad bil och två stora hundar i bak. Men tack och lov löpte det väldigt smidigt med bärgning och hyrbil som ingick i någon försäkring vi har - annars hade det blivit väldigt jobbigt.

Ej önskvärd midsommartradition!


måndag 18 juni 2012

Livsnjutning och rabarberbladsgjutning

Trots att dagarna är knökfylla med måsten bestämde jag idag att ett av dessa måsten var att göra något kul. Fick då för mig det var dags att gjuta lite rabarberblad. Och det var verkligen underbart. En fantastisk känsla att få sitta och kladda med cementen i lugn och ro.


Lite bökigt var det förstås för bladen var ganska stora och det gick en del tid åt att forma en bra kulle att lägga dem över och till att forma bladkanterna, men ändå. Lite av samma meditativa känsla jag fick när jag låg i landet och beundrade potatisgroddarna för några veckor sedan...
Tror det är viktigt att bara ge sig hän åt något som inte alls är viktigt utan bara kul och där man kan vila huvudet lite någon gång då och då.

I slutet av förra veckan var jag iväg på 'trädgårdsspotting' och blev såklart förälskad igen! Denna gång är föremålet för förälskelsen en rödbladig björk (Betula pubescens 'Rubra'). Börjar bli en lång 'måste-ha-lista'!




Regnat har det ju gjort en del så man får passa på att fotografera när solen tittar fram. Nu blommar jättevallmon här i trädgården och säga vad man vill om den klassiska orange sorten - visst är den läcker och extra fin blir den som här tillsammans med några allium.



Nä, nu är det dags att gå ut och vattna lite på cementen...



fredag 15 juni 2012

Fler tulpantips

Skrev i går om hur vi halshögg tulpaner och överblommade narcisser. Glömde dela med mig av tipset att färgmärka tulpanerna innan fröställningen kapas.
Har man tulpaner med olika färg är det väldigt lätt att glömma vilken som är vilken och då kan det vara bra att hålla reda på färgerna om de ska flyttas eller planteras om. Det allra enklaste sättet att göra det är att knyta fast lite garn en bit ner på stjälken i en färg som liknar blommans färg.


Eftersom tulpaner behöver vissna ner i egen takt efter blomningen om man vill få dem att blomma igen är det många som gräver upp dem efter blomningen för att slippa vissna blad i rabatt och gräsmatta, men det går också alldeles utmärkt att låta dem stå kvar.

Man kan plantera tulpaner och andra lökväxter i speciella korgar och gräva upp dem efter blomningen och sedan låta dem stå och vissna tillbaka på en undanskymd plats i trädgården. Denna teknik går även bra att använda även utan korg. Då gräver man upp dem med en ordentlig jordklump som kan jordslås (läggas på eller lite grunt i en jordhög, en kompost eller liknande) tills dess de vissnat ner helt eller det är dags att plantera dem igen. Andra gräver upp dem efter att de vissnat ner, rensar bort nedvissnade blad och förvarar dem varmt och torrt tills det är dags att plantera dem igen till hösten.  
Alla sätt är säkert bra och man väljer det som passar bereoende av hur de planterats, vilket utrymme, och kanske också vilken tid man har för detta.

Själv har jag lite planer på att flytta några av dem som jag tycker hamnade fel rent färgmässigt och då blir det väldigt mycket enklare nu eftersom jag färgmärkt dem innan kronbladen trillade.




torsdag 14 juni 2012

Halshuggning av tulpaner...

Vet inte om det är extra mycket kraft i blomningen i år, eller så är det helt enkelt så att våra rabatter börjar växa till sig nu på andra året så att det blommar mer överdådigt.
Det är underbart att se hur det ena blomfloret avlöser det andra och också hur olika sorter kompletterar varandra i färg och form. Sedan ser man de där kombinationerna som kanske inte blivit så helt lyckade och de växter som tar lite för stor plats, lite för fort... Men dem är det ju bara att flytta. Det är väl lite det som trädgårdsarbete handlar om, eller?

Nu har alla tulpaner, narcisser och andra vårblommande lökar blommat över och idag har vi halshuggit - Ja, det heter ju dead-headed på engelska - de senblommande sorterna som nu givit upp. Det är klokt att göra det så snart bladen fallit så att all kraft kan samlas i löken och ingen onödig energi går åt till att bilda frö.


Botaniska, vilda tulpaner får gärna gå i frö här hos oss så att de förökar sig. De kommer alltid igen ändå. Likadant gäller för snöklockor och pärlhyacinter och de engelska Blue Bells som jag gärna vill ha fler av. De kommer tillbaka ändå snällt år efter år, men hos de förädlade tulpanerna är det en förutsättning att man tar bort fröställningen för att löken ska ha en chans att återhämta sig och få kraft att bilda sidolökar som ska blomma kommande år.
Efter blomningen är det bra att gödsla med benmjöl, särskild lökgödsel eller nässelvatten. Så i morgon får de en extra dos näring innan bladen vissnar ner för att stärka löktillväxten innan den går i vila inför nästa års tillväxt.

måndag 4 juni 2012

E jag en riktig biodlare nu?

Första gången jag var med om att mina bin svärmade var bara en vecka efter att jag fick dem för två år sedan. Då var det ganska enkelt eftersom drottningen var vingklippt och följde inte med svärmen utan ramlade bara ut nedanför flustret. Därför återvände bisvärmen inom några timmar och allt var frid och fröjd.
Andra gången var förra söndagen. De passade på när jag var i England och stackars svärmor (svärmmor!) som var husvakt ringde med halv panik i rösten och berättade att våra bin svärmade och hade satt sig i bigarråträdet. Inte så enkelt att fixa det på distans men jag fick via ombud tag på vår lokala bitillsyningsman som kom och hjälpte till och såg till att svärmen togs om hand och sattes i en ny kupa på annan plats i trädgården.


Så här års är det ganska vanligt att bina svärmar och som nybörjare är det lite lurigt att parera och åtgärda eventuella 'utbrytningsförsök'.
Idag var det så dags igen. Strax före lunch när jag gick ut från lagret hörde jag att det surrades högt uppe ifrån bikuporna så jag gick dit och tittade. Det var full rulle utanför båda kuporna och bina flög hit och dit och surrade högt. Solen sken så jag befarade att de förberedde sig på att svärma, men regnet hängde i luften så jag tänkte risken kanske inte var överhängande.

Vi hade fullt upp med annat under dagen, men vid 16-tiden gick jag upp igen och kikade. Då hade det regnat rejält och duggade nu lätt. Det var väldigt tyst vid båda kuporna, men det var inte alls lugnande för det var lite väl få bin ute så det kändes som att risken var stor att de hunnit med att svärma under dagen trots regnandet.
Tänkte att jag får gå in i kuporna och kolla i morgon, men då pekade Monica på en stolpe en bit ifrån kuporna - och där satt de. Tysta som möss trängdes de längs stolpen som håller stödet till hallonplantorna. De var antagligen lite missnöjda med vädret och hade inte kommit längre.


Kände halv panik, men var väldigt tacksam att Torbjörn ännu inte hunnit åka hem eftersom han brukar hjälpa till med bina och här verkligen skulle vara till hjälp. Att ta hand om en svärm är något jag mer eller mindre förträngt att jag kommer tvingas göra. Det verkar lite småknepigt tycker jag, men eftersom de haft vänligheten att sätta sig lågt och inte i en trädtopp kändes det ändå lite hanterbart. Dessutom lär det vara så att de är extra snälla när de svärmar. Då har de förberett sig genom att vara mätta och belåtna eftersom de de ska ut på äventyr och behöver ha mycket energi med sig.
Det var inte att vänta på - bara att kränga på sig skyddsutrustning, leta upp en låda med ramar och sätta igång...


Jag har hört talas om fall där man tvingats fälla träd så det var rätt lindrigt att baxa bort stödpinnen från hallonlandet. På bilden här nedanför syns det hur Torbjörn tagit loss pinnen och slår loss bina ovanför lådan så de rasar ner på ramarna där de förhoppningsvis ska stanna kvar.


Efter en hel del pyssel där vi skakat bin ur hallonplantor, skopat upp dem med en spade och med händerna verkade det som om vi lyckats få drottningen ner i lådan och därmed var kampen över. Då följer de andra bina snällt med och senast jag kollade verkade det ganska lugn i den nya lilla kupan.



Så nu undrar jag bara: Är jag en riktig biodlare nu när jag själv tagit hand om en svärm?

söndag 3 juni 2012

Myten spräckt - fiskar och grodyngel = OK

I vår damm har vi sju koikarpar som är 5 år gamla och ett rätt stort antal guldfiskar som är 4 år eller yngre. De övervintrar i dammen och har blivit lite tama. När man närmar sig kommer de fram och vill ha mat och blir inte rädda när man sticker ner handen och klappar på dem.
Vi har också grodor, paddor och salamander i dammen. Något som enligt de flesta artiklar och böcker jag läst om dammar och vad jag också hörde i ett radioprogram förra året är helt uteslutet. Där framgår att man får välja mellan att ha fiskar i dammen eller att ha en damm för grodor och andra vilda djur. Strunt säger jag. Så här har de levt sida vid sida nu i fyra år. Det var till och med så att när jag matade dem idag så kom ett gäng grodyngel farande tillsammans med fiskarna och såg ut som om de också ville ha mat. Kul såg det ut!
På bilden här nedanför ser ni ett av grodyngeln mingla med fiskarna.


Häromdagen när jag matade dem råkade en fisk i sin iver att få i sig mat suga in ett grodyngel, men det spottade den ut med en gång.
Kanske har storleken på dammen påverkan på möjligheten att ha fiskar tillsammans med vilda djur. Jag tänker då att en väldigt liten damm kanske inte medger plats till båda formerna, men vår damm är inte särskilt stor. Så, vad jag egentligen vill säga är att om du har en damm och vill ha fiskar OCH grodor så kan det i vart fall vara värt att prova utan någon större risk verkar det som...

Potatisplantering i odlingssäckar
I fredags planterade vi de tidiga Timo-potatisar vi förodlat i krukor i växthuset i odlingssäckar. (Tack Britt-Marie för sättpotatisen!)
Vi satte tre i en och två i en. Vi planterade dem så de har en bit upp till kanten så att vi kan kupa dem ett par gånger för att förhoppningsvis få lite större skörd. Det som är fiffigt med odlingssäckarna i det här fallet i förhållande till att odla i en hink är att man enkelt kan vika ner kanten upptill så att plantorna får ordentligt med ljus även när de står en bit ner i säcken.


Ska bli spännande att se hur det går. Har aldrig odlat potatis annat än i landet tidigare.

Bra jord och dåligt jord..?
Sent i höstas, närmare bestämt i början av december bunkrade vi lite jord som införskaffades hos det lokala grustaget inför årets rabattplaner. Vi började med att köpa ett par lass rabattjord. Det verkar ju rimligt med tanke på att det var just till rabatter den var tänkt. Någon vecka senare åkte vi dit igen för att köpa mer men den kvaliteten var slut så vi valde anläggningsjord istället. Högarna ligger bredvid varandra och det syntes och kändes direkt skillnad på kvaliteten i form av färg och struktur, men nu har det verkliga avslöjandet kommit. Rabattjorden är väldigt näringsfattig och har knappt fått något att växa, anläggningsjorden däremot börjar bli täckt av årets ogräs.


Det är lätt att inte bli klok på hur man ska välja jord!!!!!

lördag 2 juni 2012

Det är typiskt!

Termometern har visat på ner emot 4 grader idag på dagen. Gässen går stora på Mälaren här nedanför och regnet anfaller från sidan. Liknar värsta aprilvädret, men det är juni - hallå!!!
Än värre är att jag glad i hågen tidigare i veckan planterade ut en hel del av de försådda grönsaksplantorna och kände äntligen att vi börjar komma ikapp. Nu står stackarna där ute i kyla och blöta och det är bara att hoppas på att de överlever traumat. På några av bäddarna har vi dragit över fiberduk och de plantorna lär väl ha det lite bättre. Med resten är det väl bara att hoppas på det bästa.


I torsdags, när det fortfarande var anständigt väder förökade vi lite Afrikansk Lilja, Agaphantus. Dels skolade jag frösådder som stått sedan senhösten och dels delade vi en av de äldre plantorna som hade mängder med sidorosetter. Vi passade på att dokumentera det hela med lite bilder och jag har just sammanställdt en artikel under rubriken Tips & Inspiration på hemsidan som handlar om skötsel, övervintring och förökning av Agaphantus.

Skrev härom dagen om min senaste 'raid' bland antikladorna i Stratford och här är en bild på ett par av fynden jag gjorde. Jag har sedan tidigare en liknande hängare helt i rost. Denna svarta är aningen kraftigare och har lite andra figurer än den. Skitsnygg tycker jag! Perfekt för att hänga växter på tork. Kannan är en gammal emaljerad modell jag tänkt använda som vas för höga växter, men redan nu har den fått komma till tjänst som extra vattenkanna...


Här en bild på en lyckad planteringsvägg vi såg på ett garden center i England. Jättesnyggt tycker jag med plåtburkarna i olika modell och storlek och med olika långt framskriden rost. Rekommenderas i första hand för en lätt skuggig vägg eftersom så små planteringskärl snabbt torkar ur. Man kan också minska risken för uttorkning genom att blanda Swell Gel i jorden.


En sak är i alla fall lite bra med att det blivit lite kyligare - tulpanerna blommar inte över så snabbt. Idag har dock flera av dem blåst av och många av kronbladen har farit med vinden...
Har inte haft så mycket tulpaner något år tidigare och jag kan bara konstatera att de verkligen tillför färg och struktur till planteringarna. Har redan börjat planera för kommande tulpanplanteringar.
Läste ett tips i BBC Garden tror jag det var att man ska passa på att gödsla tulpanerna efter blomningen när man tar bort fröställningarna så att löken kan återhämta sig och/eller bilda sidolökar. Det kommer jag i alla fall att göra. Inget att förlora - bara möjlig vinst. Mina liljetulpaner vid dammen har jag haft i tre år nu och de blommar lika ståtligt var år. Kan verkligen rekommenderas.

Här följer lite tulpanbilder - De är ju så fotogeniska!!!